11 dolog, amit nem tudtál az eperről

Semmi sem hasonlítható a tavasz első édes és zamatos gyümölcsére, az eperre. Az apró vörös boldogságfalatok a legtöbbünket levesz a lábáról és ha meglátjuk, ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy beleharapjunk.
Imádjuk önmagában, tejszínhabbal, turmixban, süteményekbe sütve, vagy jeges gombócokba zárva.

Egészséges fagylalt? – Ezekből tudod, hogy jó minőségű fagyival van dolgod!

Az eper bármilyen formában a gyümölcsök és a desszertek királynője.

Összegyűjtöttünk pár érdekességet, amit esetleg nem tudhattál az eperről.

11 dolog, amit nem tudtál az eperről

1# Az eper az egyetlen olyan gyümölcs, ami kívül viseli a magjait. Egy átlagos eperszemet mintegy 200 miniatűr mag díszít, így nem csoda, hogy elég belőle egy falat, hogy a kis magok beleragadjanak a fogunk közé.

2# Az eper nem igazi bogyós termésű gyümölcs, mint az áfonya vagy akár a szőlő, mert a bogyók belül hordják a magjukat. Botanikailag az eper minden kis magja egy külön gyümölcsnek számít.

3# Az eper a rózsafélék családjába tartozik. Ha hagynánk teljesen megbokrosodni, éppen olyan illatosak lennének, mint amilyen édesek.

4# Az eper évelő növény. Ez azt jelenti, hogy ha tavasszal ülteted el, akkor következő és az azt követő években újra terem. Lehet, hogy nem hoz azonnal gyümölcsöt, de ha ez megtörténik, akkor körülbelül öt évig produktív marad.

5# Belgiumban van egy múzeum, a Le Musée de la Fraise (The Strawberry Museum), amit teljes mértékben az epernek szenteltek és az ajándékboltjában az eperlekvártól az eper sörig mindent meg lehet vásárolni.

6# Az amerikai őslakosok jóval az európai telepesek megérkezése előtt ettek már epret. A tavasz első gyümölcseként csemegének számítottak, frissen fogyasztották vagy kukoricakenyérbe sütötték.

7# Az ókori rómaiak azt gondolták, hogy az epernek gyógyhatása van. Szó szerint csodatévő gyümölcsnek tartották, amivel a depressziótól kezdve az ájuláson át a lázig, a vesekövekig, a rossz leheletig és a torokfájásig mindent kezeltek.

8# Erotika és eper? Franciaországban, ahol afrodiziákumnak számít, az epret az ifjú házasoknak a hagyományos esküvői reggeliknél tejszínes édes leves formájában szolgálják fel.

9# A tudományos kutatások szerint az eper segít csökkenteni a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Alacsony kalóriatartalmú és gazdag C-, B6-, K-vitamin-vitaminokban, rostokban, folsavban, káliumban és aminosavakban. Lehet, hogy az ókori rómaiak tudtak valamit?

10# Az eperben jelentős mennyiségű nitrát található. Kimutatták, hogy ez növeli az izmok vér- és oxigénáramlását. A kutatások szerint például azok az emberek, akik edzés előtt epret fogyasztanak, jobban bírják a strapát és jobb lesz az állóképességük.

11# Az eper bőre nagyon vékony és sérülékeny, ezért a tárolására különös figyelmet kell fordítani. Ha pár napig a hűtőben tárolnád, véletlenül se mosd meg, de a szárait óvatosan vágd le. Lehetőleg nagyobb dobozba, egymástól szellősen tárold, vagy tálcára téve úgy, hogy a szemek ne érintkezzenek egymással.

Sajnos a friss epret csak pár hétig élvezhetjük leginkább májusban, ezért nem csoda, hogy minden lehetséges módon próbáljuk tartósítani, hogy később is élvezhessük páratlan ízét.

Leggyakrabban fagyasztják, lekvárt vagy dzsemet, szörpöt és püréket készítenek belőle. A püréket és a gyorsfagyasztott epreket a fagylaltkészítők, így mi is előszeretettel használjuk, hiszen kétségkívül az eper fagylalt az egyik legnépszerűbb íz a fagylaltrajongók körében.

Nagy a család és mindig harc folyik az eperfagyiért? Töltsd meg a fagyasztód a Gelatiamo Capricci Tejszínes Eper jégkrémmel, ami 20 adag (40 gombóc) élvezetet tartogat számotokra.

Laktózérzékeny vagy? Szeretnéd kiélvezni az eperfagyi minden falatját, de kevesebb cukortartalommal? Válaszd a Gelatiamo Zero Laktóz Eper jégkrémet, ami cukorral és természetes édesítővel készül üzemünkben laktózmentes formában!

Az eperfagyi mindig ott van veled!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük