Te is ennyire rajongsz a fagylaltért?
Akkor érdemes megfontolnod, hogy a klasszikusok helyett a cukormentes fagylaltot válaszd. Ha kételkedsz, megmutatjuk, milyen egészségügyi problémákat okozhat a túlzott cukor fogyasztása.
A cukormentes fagylalt íze miatt pedig ne aggódj! Van, aki úgy készíti, hogy észre sem veszed a különbséget.
5 egészségügyi probléma, amit a túlzott cukorfogyasztás okozhat
Súlygyarapodás
Az elhízás népbetegség és a hozzáadott cukrot tartják emiatt a fő bűnösnek. A klasszikus fagyiból sem hiányzik a cukor, hiszen az íze és az állag miatt nélkülözhetetlen. Azaz csak volt.
A fruktóz (cukor) egy egyszerű cukor, ami növeli az éhséget és akadályozza a leptin nevű hormon működését, ami az éhségérzet szabályozásáért felelős. Ha túl sok cukros ételt, italt vagy fagyit fogyasztasz, az hízáshoz vezethet.
Növeli a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát
A magas cukortartalmú étrend számos betegség - köztük a szívbetegség - megnövekedett kockázatával társul.
A kutatások szerint a magas cukortartalmú étrend elhízáshoz, gyulladásokhoz és magas triglicerid-, vércukor- és vérnyomásszinthez vezethet, ami a szívbetegségek legnagyobb kockázati tényezői.
Növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
Az elhízást, amelyet gyakran a túl sok cukor elfogyasztása okoz, a cukorbetegség legnagyobb rizikófaktora.
A folyamatos, magas cukortartalmú ételek fogyasztása rezisztenciát vált ki az inzulinnal - a hasnyálmirigy által termelt hormonnal szemben -, amely szabályozza a vércukorszintet.
Az inzulinrezisztencia megnöveli a vércukorszintet, és erősen megnöveli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Az inzulinrezisztencia speciális és cukormentes diétával és sporttal visszafordítható, a II-es típusú cukorbetegség sajnos már nem.
Pattanásokat okozhat
A pattanás, bár nem életveszélyes, a legtöbb ember rémálma, hiszen mindenki csodás és sugárzó megjelenésre vágyik. Az arcunkat pedig nem nagyon takargathatjuk.
A magas glikémiás indexű ételek gyorsabban emelik meg a vércukor-, és az inzulinszintet, ami fokozott olajtermelést és gyulladást vált ki a szervezetben. Mindez szerepet játszik a pattanások virágzásában is.
Ha szép bőrt szeretnél, válaszd a cukormentest!
Felgyorsíthatja a bőr öregedési folyamatát
A ráncok természetes velejárói az életünknek. Ahogy öregszünk, a kötőszövetek elvesztik rugalmasságukat, és a kor látható barázdákat hagy rajtunk.
A helytelen táplálkozás drámaian felgyorsíthatja a bőr öregedési folyamatait.
A cukor és a fehérjék közötti reakciók során úgynevezett AGE vegyületek keletkeznek, ami kulcsfontosságú szerepet játszik az öregedéseben. A magas finomított szénhidrát- és cukortartalmú étrend fokozott AGE termeléséhez vezet, ami a bőr idő előtti öregedését okozhatja.
Az AGE károsítja a kollagént és az elasztint, a bőr rugalmasságáért felelős fehérjéket.
Sokáig szeretnéd élvezni a feszes bőr szépségét? Válts cukormentes étrendre, és feledkezz meg a bőröd idő előtti megereszkedéséről.
A túlzott hozzáadott cukornak számos negatív egészségügyi hatása van. Bár kis mennyiségben a cukor nem ártalmas, a rejtett cukrok miatt sokszor észre sem vesszük, csak esszük.
Szerencsére van kiút a cukor csapdájából, ha egészségesebben szeretnél élni. Válaszd a feldolgozatlan ételeket, főzz, sportolj, csökkentsd a cukorfogyasztást, és ha teheted, válaszd a cukormentes megoldásokat.