A citrom fagylalt önmagában is felüdítő élmény, de más citrusfélékkel kombinálva maga a megtestesült tökély.
A citrusfélék közé tartozik a fanyar citrom, az enyhén savanykás lime, az édes narancs, a kesernyés grapefruit és más hibrid variációk. A citrusok nem csak káprázatos színeikkel és változatos ízeikkel vesznek le bennünket a lábunkról, de számos olyan jóságos tulajdonsággal rendelkeznek, amik az egészségünk javára is válnak.
Íme 5 ok, amiért ne hagyd ki a bevásárlólistádról a citrusféléket és a citrom fagylaltot.
1# Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás
A citrusfélék kiváló C-vitamin források és emellett olyan hasznos tápanyagokat tartalmaznak (foszfor, magnézium, kálium, réz, B-vitamin), amiknek köszönhetően erősítik az immunrendszert, valamint selymessé és rugalmassá teszik a bőrt.
Antioxidáns hatásaiknak köszönhetően pedig gyulladáscsökkentők. Vegyületeik több mint 60 féle flavonidot, karotiniodot és illóolajat tartalmaznak, amiknek mindennap élvezhetjük a csodás hatásait.
Képzeld el, ahogy a Gelatiamo Capricci Citrus Mix jégrémben lévő friss citrompüré és az önteteibe rejtett narancs- és grapefruit olajok tűzijátékként robbannak szét a szádban! Ha egy kis felüdülésre vágysz, kényeztesd magad 1-2 gombóccal belőle! Még a bőröd is hálás lesz érte!
2# Kiváló rostforrás
Más gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest a citrusfélék egyedülállóak, mivel jelentős a bennük található oldható és oldhatatlan rostok aránya.
Az egészséges táplálkozás, a jó emésztés és a súlytartás vagy a fogyás érdekében ezért javasolt minél több formában rostokhoz juttatni a szervezetünket.
Nőknek 25-30, férfiaknak napi 38 gramm az ajánlott rostmennyiség. Ha azt nézzük, hogy egy nagy szem narancsban közel 6 gramm rost található, akkor a citrusfélék ízletes és változatos rostforrásoknak számítanak.
Gondoltad volna, hogy a citrom fagylalt is kiváló rostforrás?
A Gelatiamo Single Zero Bodzás limonádé jégkrém a valódi citrompürével és extra hozzáadott élelmi rosttal gazdagítva készül laktóz- és cukormentesen. Finom, alakbarát és egészséges. Kell ennél több?
3# A citrusfélék alacsony kalóriatartalmúak
Ha figyeled a kalóriabeviteledet, akkor a citrusfélék szintén kiváló választásnak bizonyulnak. Alacsony a kalóriatartalmuk, ugyanakkor magas víz- és rosttartalmuknak köszönhetően hosszabb időre eltelítenek.
4# Csökkenthetik a vesekövek kialakulásának a kockázatát
A vesekövek igen fájdalmas ásványi kristályok. Többnyire akkor alakulhatnak ki, ha a vizeletben a normálnál nagyobb mennyiségű kőképző ásványi anyag található.
A vesekő egy másik típusát a vizelet alacsony citrátszintje okozza. Számos gyümölcs és zöldség, különösen a citrusfélék emelhetik a vizelet citrátszintjét, csökkentve így a vesekövek kialakulásának a kockázatát.
4# A citrusfélék támogatják az idegrendszert
A citrusfélékben található flavonoidok segíthetnek megakadályozni az idegrendszer sejtjeinek lebomlásából eredő neuro-degeneratív betegségeket kialakulását, például az Alzheimer- és a Parkinson-kórt.
Ezeket a betegségeket részben valamilyen gyulladás okozza.
A citrusfélékben található flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásúak, amelyekről úgy gondolják, hogy segítenek megvédeni az idegrendszer károsodását. Idősebb embereknél a rendszeres citrus fogyasztás ráadásul fokozhatja a szellemi frissességet is.
5# Csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát
A citrusfélék számos olyan növényi vegyületet tartalmaznak, beleértve a flavonoidokat is, amelyek segíthetnek a rák megbetegedések megakadályozásában, a betegség ismételt kialakulásának blokkolásában és a rákkeltő anyagok inaktívvá tételében.
Egyszóval számtalan érv szól a citrusfélék fogyasztása mellett.
Összességében elmondható, hogy finomak, egészségesek, alacsony a kalóriatartalmuk és könnyen hozzáférhetők. Lehetőség szerint frissen fogyaszd őket, vagy olyan termékekben, amikhez természetes formában adják hozzá.
Üzemünkben a különféle citrom fagylaltokhoz friss gyümölcsből készült citrompürét, valamint kezeletlen narancsból és grapefruitból származó természetes olajokat használunk fel ízesítőként.