Egészséges fagylalt? – Ezekből tudod, hogy jó minőségű fagyival van dolgod! - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek

Egészséges fagylalt? – Ezekből tudod, hogy jó minőségű fagyival van dolgod!

Fiatalok, idősebbek, gyerekek, nők, férfiak: a hűsítő fagylaltért tömegek rajonganak világszerte. A fagyi a nyár slágerdesszertje. Egy jeges nyalánkság, amivel lehűthetjük magunkat egy izzasztó délután. A fagylaltot nem csak a sokszínűsége és az ízek megszámlálhatatlan kavalkádja miatt kedveljük annyira.
 

Ha egy fagylalt kevés cukorral, vagy természetes hozzáadott édesítővel, adalékok nélkül és kiváló minőségű alapanyagokból készül, akkor egészségesebb választás, mint egy tábla klasszikus csoki vagy egy-két szelet sütemény.

De honnan tudhatod, hogy melyik fagylalt egészségesebb? Hogyan döntsd el, melyiket válaszd?

Vannak szempontok, amikre érdemes nagyobb figyelmet fordítanod, ha például egy-egy speciális diétát követsz vagy egyszerűen csak jobban érzed magad, ha egészségesebb jeges kényeztetésre vágysz.

Döntésedkor ezekre a kérdésekre figyelj oda!

Természetes vagy tartósítószer-bomba?

Számos jégkrém címkéjén manapság az adalékanyagok, az ízfokozók, a kémiai sűrítőanyagok, a szintetikus élelmiszer-színezékek, a kész egyszerű szirupok, a sok cukor vagy a mesterséges édesítőszerek listáját láthatod, ami sajnos azt jelenti, hogy azok nem a legegészségesebb választások.

A legjobb fagylaltokat egész évben friss vagy gyorsfagyasztott gyümölcsökből, gyümölcsvelőkből és valódi alapanyagokból készítik, nem pedig aromák hozzáadásával.

Ha például azt látod a címkén, hogy egy jégkrémben 10 % gyümölcsmix és 9 % gyümölcspüré található, a színezék pedig céklapor, akkor biztos lehetsz abban, hogy igazi gyümölcsből készült.

Hasonló módon a tejszínes csemegék elkészítéséhez felhasznált tej és/vagy tejszín jó minőségű kell, hogy legyen.

Szereted a gyümölcsös fagyaltokat? Kóstold meg a cukor- és laktózmentes Gelatiamo Single Zéró Erdei Gyümölcs jégkrémünket!

Mivel édesítették?

Ha különösen figyeled a cukorbeviteledet, mert cukorbeteg, inzulinrezisztenciás vagy, vagy csak tudatosságból tartod magad távol az egyszerű szénhidrátoktól, a fagylaltvásárlás komoly fejfájássá válhat.

„Vajon hány gombócot ehetek meg belőle?”, „A cukormentes fagyi tényleg egészségesebb?”, „Melyik édesítőszer jobb választás?”

A fejedben kavargó kérdésekre szintén a fagylalt címkéje adhat a legegyszerűbben és leggyorsabban választ. Nézd át a tápérték táblázatot, az összetevőket, valamint csekkold le a cukortartalmát.

Ha diétázol vagy fogyni szeretnél, akkor figyelj arra, hogy a cukor szó mellett az alábbi kifejezések se szerepeljenek a listán: glükóz, fruktóz, kukoricaszirup, méz, nádcukor, agavenektár, kókuszvirág-cukor.

Bár ezek közül néhány jóval egészségesebb, mint a sima cukor, bőven van kalóriaértékük és a vércukorra is hasonló módon hatnak.

Az édesség iránti szenvedély szinte velünk született, ezért a cukor kiváltására számos mesterséges édesítőszert állított elő az élelmiszeripar. Ilyenek az aszpartám, a szacharin, a ciklamát, az aceszulfát-K és sok egyéb.

Ezek használata engedélyezett, de egyes kutatások azt sugallják, hogy ok-okozati összefüggések lehetnek ezek fogyasztásának különféle betegségek kialakulásával. Bár ezek sem az ördögtől való helyettesítők, gyerekek esetében mindenképp kerüld a mesterséges édesítőkkel készült fagylaltokat (is).

A cukormentes fagylaltok között a lehető legegészségesebb opciók úgynevezett cukoralkoholokkal (poliolokkal), szteviol-glikoziddal, vagy ezek kombinációjával készülnek. Poliolok például a xilit vagy a 0 kalóriás eritrit, a szteviol-glokozid pedig a stevia növény kivonata. A legjobb íz és állag elérése érdekében egyes gyártók ezek speciális keverékével édesítik meg a cukormentes fagylaltokat.

A címkén a poliolokat szénhidrátként jelölik, de tudnod kell, hogy például az eritrit egyáltalán nem szívódik fel, és nincs kalóriatartalma sem ugyanúgy, mint a steviának. A xilit kalóriatartalma 40 %-kal alacsonyabb a cukorénál, viszont egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet.

Van-e rosttartalma?

Tudtad, hogy a rostok kedvező hatással vannak a vércukorszint stabilan tartására? Bizony! A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását és csökkentik az ételek glikémiás indexét (GI). Most lehet, hogy nagyot nézel, hogyan kerülhet rost egy fagyiba, pedig sokkal könnyebben, mint gondolnád.

Bizonyos gyümölcsöknek például egész komoly rosttartalma van, ezért is lényeges nézned, hogy valódi gyümölcsből készült fagyit válassz. A Gelatiamo Single Zéró termékcsaládunk jégkrémjeibe mi ráadásul cikória rostot is adtunk, hogy még egészségesebb nassolási alternatívát nyújtsanak számodra.

Ahogy látod, a fagylalt igazán egészséges desszert és könnyen beilleszthető a tudatos táplálkozásba, ha okosan választod meg.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

A jégkrém és a fagylalt jövője – 6 elképesztő innováció

2000 évnyi fejlődés után a mai jégkrém sokat változott. Miközben a technológia és a képzeletünk szárnyal, mit rejtegethet a jövő jégkémje? Az ókori Kína fagyasztott „tejjegétől” a szicíliai Gelatiamo kényeztetéséig a jégkrém hosszú utat tett meg szerény eredetétől. A jégkrém, ez az édes és jeges csemege folyamatosan izgatja a fejlesztők képzeletét szerte a világon, és […]

Miért vágyunk a cukorra?

A közösségi oldalak tele vannak finomabbnál finomabb sütemények fotóival és receptjeivel. Bár egyre többször látni cukormentes alternatívákat is, az emberek jelentős része nem foglalkozik a cukorral, hiszen azzal az ’igazi’ minden finomság. Ezzel nem szeretnénk vitába szállni, de vajon miért olyan erős a cukor utáni sóvárgás? Ennek jártunk utána. A cukor függőséget okoz? Kimutatták, hogy […]

TOP 5 bakancslistás olasz desszert

A védjeggyel ellátott Torta Settevelitől a Profiterolig, íme 5 ikonikus olasz desszert, amiket bátran adj hozzá a süteményes bakancslistádhoz! Vannak olyan klasszikus olasz desszertek, melyek első készítői elvesztek a feledés homályában, vagy épp ellenkezőleg, legendává váltak. És persze olyan különlegességek is szerepelnek a legjobb olasz desszertek listáján, amik a készítőik nevét viselik. Egyes desszerteknek ellentmondásos […]

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211