Olasz fagylalt: Szicíliából indult hódító útjára - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek

Olasz fagylalt: Szicíliából indult hódító útjára

A fagylaltimádók az olasz fagyira esküsznek, de ha többet szeretnél tudni erről az ínycsiklandó jeges desszertről, tudnod kell, hogy a fagyit Szicíliában készítették először, és innen indult hódító útjára az egész világban.
 

Olasz fagylalt, szicíliai fagylalt és az Etna vulkán

A házi készítésű fagylalt Szicília igazi büszkesége, és egy nemzedékről nemzedékre átadott hagyományból származik. A szicíliai fagylalt készítése az arab hódoltságig nyúlik vissza, ami nagymértékben hatással volt a szicíliai gasztronómiára.

Az első fagylalt készítéséhez tiszta havat gyűjtöttek, amit az Etna vulkán neviere-jeiben (ejtsd nevier) egyfajta lyukakban tároltak. Ezt a havat aztán mézzel, gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel ízesítették. A gyümölcsökkel ízesített jégkása és a sorbet a mai napig sokak kedvence, bár jelentős változáson ment át a készítése és az ízesítése is.

A szicíliai jégkrém története

A jégkrém olyannyira népszerű desszert, hogy eredetét sokan kutatták. Egyes források szerint utalás van rá már a Bibliában is, miszerint Ábrahám is, akit több egyház is az „ősatyaként” tekint, kedvelte ezt a hűs finomságot. Némi túlzással még azt is mondhatnánk, hogy a fagylalt egyenesen a Bibliából érkezett a szigetre.

A jeges desszert első komoly átalakulása is egy szicíliai szakács, Francesco Procopio Cutò nevéhez köthető. A szakács 1686-ban kísérletezte ki az eredeti receptet, amihez a mézet cukorra cserélte, valamint sót és jeget adott a desszerthez, hogy tartósabb maradjon. Cutò később Párizsba költözött, ahol megnyitotta a Cafè Procope-ot, az első irodalmi klubot Európában. Képzeld, még a híres költő, Voltaire is oda volt a szicíliai fagylaltért!

Az ízek kavalkádja

A szicíliai fagylaltok összetevői nagyon változatosak, de különösen szeretik használni a különféle citrusokat, a pisztáciát, a mandulát, az epret, az erdei gyümölcsöket, a csokoládét vagy akár a mogyorót.

A sztracsatella fagylalt például egy dús tejszínnel és apróra vágott csokoládédarabokkal készülő fagylalt különlegesség, aminek mi az Ice&Joy vaníliás jégkrémmel töltött kürtőskalács desszertkülönlegességünkben adtunk új formát.

Az eredeti szicíliai olajos magokkal ízesített desszertekre jellemző, hogy a jégkrémekbe az adott ízre jellemző magok apró, roppanós darabkáit is belekeverték.

A modern gasztronómiában most is divatos a különféle textúrák kombinálása. A Gelatiamo Capricci Crunchy Vanília jégkrémünkben például a klasszikus vanília fagylaltot koronáztuk meg roppanós mogyoródarabokkal és lágy karamellöntettel. Kész ízorgia!

A szicíliai fagylalt stílus

Spongato, pezzo duro, tronchetto. Vajon mit jelentenek?

Ezek a legnépszerűbb fagylaltok Szicíliában. Egy másik népszerű jeges desszertjük a szicíliai szendvics fagylalt néven ismert különlegesség, amit egy kettévágott briósba töltenek, és gyakran reggelire is fogyasztják Szicíliában.

A Scursunera jázmin ízű fagylaltot szinte minden szicíliai fagylaltozóban megtalálod, ha arra jársz. Náluk ez egy tradicionális íz. A Pezzo duro egy szögletes, tömörebb és többféle ízű jégkrémből előállított fagylalt sütemény, amit szeletelve és gyümölcsdarabokkal dekorálva  tálalnak. A Spongatot kis papírpohárban vagy fém csészében tálalják. Akik szeretik a fagylaltozást egy kiadós sétával megspékelni, azok tölcsérből nyalják a különféle ízesítésű fagyikat.

A szicíliaiak mesterien bánnak a fagylalttal és lenyűgöző tortákat is készítenek belőle. A Tronchetto egy téglalap alakú formában hullámzó jégkrémtorta, a kör alakú Cassata pedig roskadozik a kandírozott gyümölcsöktől.

Gelatiamo – imádjuk a fagylatot

30 évvel ezelőtt egy magyar lány és egy olasz cserediák fiú szerelméből született meg a Gelatiamo márkát létrehozó családi vállalkozás, aminek minden termékcsaládja a szicíliai tradicionális fagylaltkészítésre épül. Minőségi alapanyagokból, adalékok és mesterséges ízesítők nélkül, kézműves gondossággal készítjük klasszikus és diétás fagylaltjainkat üzemi biztonság mellett.

Kóstolj bele Szicília ízeibe, és vidd az otthonodba a fagylaltozás élményét!

Gelatiamo Capricci – nagy kiszerelésű családi jégkrémek

Gelatiamo Single Zero – laktóz, és cukormentes jégkérmek

Gelatiamo Laktóz Zero – csökkentett cukortartamú (cukorral és természetes édesítővel), laktózmentes jégkrémek

Gelatiamo Vegán – tej-, és tojásmentes jégkrémek kókusztejszínnel

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211