Olasz fagylalt, szicíliai fagylalt és az Etna vulkán
A házi készítésű fagylalt Szicília igazi büszkesége, és egy nemzedékről nemzedékre átadott hagyományból származik. A szicíliai fagylalt készítése az arab hódoltságig nyúlik vissza, ami nagymértékben hatással volt a szicíliai gasztronómiára.
Az első fagylalt készítéséhez tiszta havat gyűjtöttek, amit az Etna vulkán neviere-jeiben (ejtsd nevier) egyfajta lyukakban tároltak. Ezt a havat aztán mézzel, gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel ízesítették. A gyümölcsökkel ízesített jégkása és a sorbet a mai napig sokak kedvence, bár jelentős változáson ment át a készítése és az ízesítése is.
A szicíliai jégkrém története
A jégkrém olyannyira népszerű desszert, hogy eredetét sokan kutatták. Egyes források szerint utalás van rá már a Bibliában is, miszerint Ábrahám is, akit több egyház is az „ősatyaként” tekint, kedvelte ezt a hűs finomságot. Némi túlzással még azt is mondhatnánk, hogy a fagylalt egyenesen a Bibliából érkezett a szigetre.
A jeges desszert első komoly átalakulása is egy szicíliai szakács, Francesco Procopio Cutò nevéhez köthető. A szakács 1686-ban kísérletezte ki az eredeti receptet, amihez a mézet cukorra cserélte, valamint sót és jeget adott a desszerthez, hogy tartósabb maradjon. Cutò később Párizsba költözött, ahol megnyitotta a Cafè Procope-ot, az első irodalmi klubot Európában. Képzeld, még a híres költő, Voltaire is oda volt a szicíliai fagylaltért!
Az ízek kavalkádja
A szicíliai fagylaltok összetevői nagyon változatosak, de különösen szeretik használni a különféle citrusokat, a pisztáciát, a mandulát, az epret, az erdei gyümölcsöket, a csokoládét vagy akár a mogyorót.
A sztracsatella fagylalt például egy dús tejszínnel és apróra vágott csokoládédarabokkal készülő fagylalt különlegesség, aminek mi az Ice&Joy vaníliás jégkrémmel töltött kürtőskalács desszertkülönlegességünkben adtunk új formát.
Az eredeti szicíliai olajos magokkal ízesített desszertekre jellemző, hogy a jégkrémekbe az adott ízre jellemző magok apró, roppanós darabkáit is belekeverték.
A modern gasztronómiában most is divatos a különféle textúrák kombinálása. A Gelatiamo Capricci Crunchy Vanília jégkrémünkben például a klasszikus vanília fagylaltot koronáztuk meg roppanós mogyoródarabokkal és lágy karamellöntettel. Kész ízorgia!
A szicíliai fagylalt stílus
Spongato, pezzo duro, tronchetto. Vajon mit jelentenek?
Ezek a legnépszerűbb fagylaltok Szicíliában. Egy másik népszerű jeges desszertjük a szicíliai szendvics fagylalt néven ismert különlegesség, amit egy kettévágott briósba töltenek, és gyakran reggelire is fogyasztják Szicíliában.
A Scursunera jázmin ízű fagylaltot szinte minden szicíliai fagylaltozóban megtalálod, ha arra jársz. Náluk ez egy tradicionális íz. A Pezzo duro egy szögletes, tömörebb és többféle ízű jégkrémből előállított fagylalt sütemény, amit szeletelve és gyümölcsdarabokkal dekorálva tálalnak. A Spongatot kis papírpohárban vagy fém csészében tálalják. Akik szeretik a fagylaltozást egy kiadós sétával megspékelni, azok tölcsérből nyalják a különféle ízesítésű fagyikat.
A szicíliaiak mesterien bánnak a fagylalttal és lenyűgöző tortákat is készítenek belőle. A Tronchetto egy téglalap alakú formában hullámzó jégkrémtorta, a kör alakú Cassata pedig roskadozik a kandírozott gyümölcsöktől.
Gelatiamo – imádjuk a fagylatot
30 évvel ezelőtt egy magyar lány és egy olasz cserediák fiú szerelméből született meg a Gelatiamo márkát létrehozó családi vállalkozás, aminek minden termékcsaládja a szicíliai tradicionális fagylaltkészítésre épül. Minőségi alapanyagokból, adalékok és mesterséges ízesítők nélkül, kézműves gondossággal készítjük klasszikus és diétás fagylaltjainkat üzemi biztonság mellett.
Kóstolj bele Szicília ízeibe, és vidd az otthonodba a fagylaltozás élményét!
Gelatiamo Capricci – nagy kiszerelésű családi jégkrémek
Gelatiamo Single Zero – laktóz, és cukormentes jégkérmek
Gelatiamo Laktóz Zero – csökkentett cukortartamú (cukorral és természetes édesítővel), laktózmentes jégkrémek
Gelatiamo Vegán – tej-, és tojásmentes jégkrémek kókusztejszínnel