Laktózmentes táplálkozás

Gelatiamo Zero Laktóz jégkrémek

A Gelatiamo Zero Laktóz jégkrémeket elsősorban laktózérzékenyek, illetve egészségtudatos táplálkozást folytatók számára ajánljuk, akik igyekeznek hozzáadott cukorbevitelüket csökkenteni.

A termék nem hozzáadott cukormentes.

Laktózérzékenység
 

Tejcukor érzékenység, azaz laktózintolerancia

A tejcukor (laktóz) két egyszerű cukorból (glükózból és a galaktózból) felépülő szénhidrát.
 
A táplálékkal elfogyasztott laktóz emésztése normál esetben a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim egyszerű cukrokká (glükózzá és galaktózzá) bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni.
 
Abban az esetben, ha a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll fenn, a tejcukor egy része vagy egésze bontatlanul halad tovább a bélrendszerben, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok bontják el végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.
 
A laktózintolerancia a tejcukor emésztésének zavara.
 
Jellemző tünetei a nem megfelelő emésztésből származó melléktermékek, valamint a nagy ozmolalitású tejcukor vízmegkötésének következményei.
 
Tünetei tehát a puffadás, görcsös hasi fájdalom és hasmenés.
 

Létezik öröklött, genetikailag meghatározott formája, de nagyon gyakori az úgynevezett másodlagos forma, ami más probléma vagy alapbetegség következtében alakulhat ki, ilyenek például a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), gluténérzékenység, bélnyálkahártyát érintő fertőzéses megbetegedések, sebészeti beavatkozások, daganatos betegeknél hasi besugárzás, egyes gyógyszerek szedése.

A laktózérzékenység gyakorisága 7-20% körüli a világban, de jelentős eltérést mutat a földrajzi elterjedése.

Az afrikai és ázsiai népcsoportok között akár 90%-os is lehet az előfordulása, Európában északról dél felé haladva növekszik az előfordulása, a skandináv országokban 2-3% körüli.

Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmada érintett.

A tej és tejtermékek fontos teljes értékű fehérjeforrások és egyik legfontosabb tápanyaguk a kalcium, így teljes elhagyásuk az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez.

A napi kalcium szükségletünket tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni, mivel a legjobb természetes kalciumforrások.

A laktózszegény étrend is a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásoknak felel meg, tehát tartalmaz tejet és tejterméket, csak az étrendet úgy kell összeállítani, hogy annak laktóz tartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget.

Egyre szélesebb választékban kaphatók laktózmentes tej és tejtermékek, illetve egyéb laktózmentes élelmiszerek, amelyek biztosítják a tejcukorérzékenyek számára is a változatos étrendet.

A laktózintolerancia étrendjét meghatározza az „egyéni tolerancia”, amely a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű laktózt el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani.

A legtöbb beteg bizonyos mennyiségű alacsony laktóztartalmú tejterméket, főleg savanyított tejtermékeket, sajtokat tolerál.

A laktózmentes tej, tejtermék vagy egyéb élelmiszerekből, nem kivonják a laktózt, hanem a gyártás során laktáz enzimet adagolnak hozzá, ami a glükózzá és galaktózzá bontja a laktózt, hogy a tejcukorérzékenyek számára is emészthető legyen.

Nagyon fontos, hogy a tejcukorérzékenységet ne keverjük össze a tejfehérje-allergiával.

A tejfehérje-allergia a tehéntej fehérje összetevőire kialakuló túlérzékenységi reakció, mely során a szervezet immunrendszere a tejfehérjét allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad.

A kezelés egyetlen módja az allergén, azaz a tejfehérje teljes kiiktatása az étrendből.

Ez azt jelenti, hogy kerülni kell nemcsak a tejet és tejtermékeket, de minden olyan élelmiszert is, amely akár nyomokban ezeket vagy származékiakat tartalmazhatja.

A Gelatiamo Zero Laktóz termékek nem tejmentesek, tejfehérje-allergia esetén nem fogyaszthatók.

Desszertek, édességek helye az egészséges táplálkozásban

Az étkezés nem csupán biológiai szükségleteink kielégítése, hanem egyfajta örömforrás is, az édes íz pedig jelentős élvezeti értékkel bír.

Az egészséges táplálkozásban nincsenek tiltott ételek, élelmiszerek, csak megfelelő arányok és mennyiségek.

Nagyon fontos azonban figyelmet fordítanunk a megfelelő mennyiségekre, illetve gyakoriságra.

Cukorbevitel szempontjából ne feledkezzünk meg arról, nemcsak a desszertekben, édességekben, cukros üdítőkben található hozzáadott cukor, hanem például levesekben, mártásokban, szószokban, ételízesítőkben, pékárukban, gyümölcskészítményekben, ízesített tejtermékekben, cukorral/mézzel készült teákban stb. és ezek mind beleszámítanak a napi beviteli mennyiségbe.

A Gelatiamo Zero Laktóz termékek hozzáadott cukorból kevesebbet tartalmaznak, így hozzájárulhatnak ahhoz, hogy könnyebben betarthassuk a napi ajánlott hozzáadott cukorbeviteli mennyiségét.

A cukor csökkentés miatt természetesen az energiatartalma is alacsonyabb a termékeknek.

A Gelatiamo Zero Laktóz termékekben a cukor egy részét eritrittel és steviaval pótolták, hogy az íze ugyanolyan élvezetes legyen, mint a magasabb hozzáadott cukortartalmú termékeké.

Az eritrit egy olyan cukorhelyettesítő, amely a cukor volumenét képes biztosítani, de energiatartalma elhanyagolható, nagy része a vékonybélben felszívódik, a véráramba kerül, majd változatlan formában ürül a vizelettel.

Ezért nincs energiatartalma és magas az emésztőrendszeri toleranciája is, azaz jellemzően, az emberek többségénél nem okoz puffadást, hasi görcsöket illetve hasmenést, az ajánlott fogyasztási mennyiségeket betartva.

A stevia más néven jázminpakóca Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, melynek a leveleiből vonják ki az édesítőszerként használt szteviol-glikozidokat.

Kizárólag növényi eredetű, természetes, alacsony energiatartalmú édesítőszer, amely 250-300-szor édesebb a cukornál.

Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, íze nem változik meg hőközlés hatására, de nagyobb mennyiségben használva kesernyés mellékíze lehet, ezért is használják általában más édesítőkkel kombinálva.

Csengeri Lilla dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember