A cikória rost előnyei: valóságos kincsesbánya a szervezetnek - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
A cikória előnyei
A cikória előnyei

A cikória rost előnyei: valóságos kincsesbánya a szervezetnek

A cikóriát legtöbben a koffeinmentes kávépótlóról ismerjük, aminek az íze és a színe nagyon hasonlít a kávéhoz.

A cikóriagyökér kivonatát és rostját valójában már évszázadok óta használják főzésre és orvoslásra. Rostja számos egészségügyi előnnyel kecsegtet, ezért napjaink kedvelt szuper foodjai közé tartozik.

Nem csoda hát, hogy az élelmiszeripar is felismerte a cikória rostban lévő előnyöket, ezért gyakran használják extra adalékként vagy kiegészítőként különféle termékekben.

Írásunkban most öt olyan előnyt emelünk ki, amitől szerintünk te is boldogabban emeled le a boltok polcairól azokat az élelmiszereket, desszerteket vagy jégkrémeket, amik összetevői között szerepel a cikória rost.

A cikória rost előnyei

1 Táplálja a bél hasznos baktériumait

A cikóriagyökér szárazanyag tartalmának 68 % inulin.

Az inulin egy rövid láncú frukto oligoszacharidként is nevezett szénhidrát (rostfajta), amit a szervezetünk nem emészt meg, azaz nem szívódik fel.

Az inulin prebiotikumként is funkcionál, vagyis táplálja a bélben lévő hasznos baktériumokat, segítve ezzel a tápanyagok könnyebb felszívódását és az esetleges gyulladások csökkentését.

A cikória rost tehát elősegíti a bél optimális egészségét.

2 Segítheti a bélmozgást

Mivel a cikória gyökérrostjában található inulin emésztetlenül halad át a szervezeten és táplálja a jó bélbaktériumokat, elősegítheti az egészséges emésztést.

Ez a mai rohanó, fast food világban kiemelten fontos, hiszen sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni a rostbevitelről.

Holott a folyadékpótlás mellett a megfelelő mennyiségű rostbevitellel tudunk gondoskodni arról, hogy jól induljon a reggel és egész nap komfortosan érezzük magunkat.

3 Javíthatja a vércukorszint szabályozását

A cikória gyökérrostja fokozhatja a vércukorszint szabályozását, különösen cukorbetegeknél és az inzulin rezisztenciával küzdők esetében. Ez a cikória rostban található nagy mennyiségű inulinnal hozható összefüggésbe, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet.

Kutatások kimutatták, hogy napi 10 gramm inulin fogyasztása két hónapon keresztül csökkentheti a magas vércukorszintet.

4 Támogathatja a fogyást

Szinte látjuk, ahogy egyre jobban megjön az étvágyad a cikória rostra, hiszen a fentiekből egyértelműen látható, hogy segíthet beindítani a fogyást vagy szinten tartani a testsúlyt. Az egészséges emésztés ugyan is a fogyás egyik alapfeltétele.

Mivel a cikória rost nagyon népszerű, számos kutatás kapcsolódik hozzá. Egyes tanulmányok szerint ez a rost csökkentheti az étvágyat, így az átlagos napi kalóriabevitelt, ami fogyáshoz is vezethet.

Természetesen a fogyáshoz a cikória rost fogyasztása nem elég, de az már egy jó táplálkozási irány, ha odafigyelsz a napi rostbeviteledre.

5 Könnyen hozzáadható az étrendhez

A cikória rosthoz vagy az inulinhoz már könnyen hozzáférhetsz speciális élelmiszer szakboltokban, és szinte bármilyen ételhez hozzáadhatod.

Valószínűleg már most is fogyasztod anélkül, hogy észrevennéd, hiszen adalékanyagként számtalan élelmiszerben megtalálható, mint édesítő vagy állományjavító (zselésítő).

Gondoltad volna, hogy a Gelatiamo Single Zero (cukor- és laktózmentes) és a Gelatiamo Zero Laktóz (laktózmentes és csökkentett cukortartalmú) jégkrémjeink is dúskálnak élelmi rostokban?

Jeges finomságainkhoz mi is természetes cikória rostot adunk, így 1 adag (2 gombóc) elmajszolásával 3,6 gramm rostot nyalakodhatsz el anélkül, hogy a rostbevitelre kellene gondolnod.

A cikória rosttal gazdagított Single Zero és Zero Laktóz jégkrémjeinket keresd országosan az Auchan, az Interspar áruházakban, valamint a Gelatiamo webshopunkban.

TIPP: Az ajánlott napi rostbevitel 30 gramm.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211