TOP 5 bakancslistás olasz desszert
2022.12.11.
A védjeggyel ellátott Torta Settevelitől a Profiterolig, íme 5 ikonikus olasz desszert, amiket bátran adj hozzá a süteményes bakancslistádhoz!
Vannak olyan klasszikus olasz desszertek, melyek első készítői elvesztek a feledés homályában, vagy épp ellenkezőleg, legendává váltak.
És persze olyan különlegességek is szerepelnek a legjobb olasz desszertek listáján, amik a készítőik nevét viselik. Egyes desszerteknek ellentmondásos a történetük. A Torta Setteveli például, amit a szicíliaiak a saját regionális specialitásuknak tartanak, három különböző díjnyertes cukrász hivatalos tulajdona is.
Íme tehát egy összefoglaló a ’történelmi’ vagy más közismert olasz desszertekről, amiket mindenképp kóstolj meg, ha teheted.
1. Citromos élvezet Pasticceria Sal De Riso
Sal de Riso cukrász citromos élvezet desszertjére akkor figyelt fel a világ, amikor a világhírű színész és gasztromán Stanley Tucci megkóstolta az „Olaszország keresése” (Searching for Italy) című CNN produkcióban.
Ez a desszert citromkrémmel töltött piskótából áll (jellemzően félgömb alakú), amit az Amalfi Coast citrom héjával ízesített cukormázzal vonnak be.
A hagyományos receptben a piskótát a Profiterolhoz hasonló égetett fánkot használnak. Ezt megtöltik citromkrémmel, a tetejére még több citromkrém kerül, majd ezt öntik nyakon egy adag tejszínhabbal. Így vagy úgy, de nagyon jól hangzik.
2. Torta Setteveli
A Torta Settevelit (hétfátyolos torta) egy három cukrászból álló csapat hozta létre, akik 1997-ben megnyerték a cukrász-világbajnokságot Lyonban, Franciaországban: Luigi Biasetto Padovából, Cristian Beduschi Pieve di Cadore-ból és Gianluca Mannori Pratoból.
A torta csokoládéhabból, mogyorós praliné bajor krémből, hét réteg kemény csokoládéból (a fátyolból), csokoládé ladyfingersből és giandujából ropogós gabonával készül. Bár a „Setteveli” név bejegyzett védjegy, a tortát Olaszországban mindenhol másolják.
3. Panettone a tre impasti
Iginio Massari a modern olasz cukrászat feltalálója.
Mielőtt médiasztár lett volna, több tucat kortárs cukrász csiszolta tehetségét az ő keze alatt. Ő volt az első olasz süteménybajnokság úttörője is.
Az Accademia dei Maestri Pasticceri Italiani (AMPI, Olasz Mestercukrászok Akadémiája) alapítójaként ma már a sütőipari világ vezető szaktekintélyeként tartják számon.
Panettone ai 3 impasti (3 tésztás panettone) lágyabb, lyukacsosabb textúrájú, mint a klasszikus Panettone. A klasszikus Panettone-t már hónapokkal korábban előre csomagolt formában a hazai kereskedések polcain is beszerezhetik ennek a karácsonyi süteménynek a rajongói.
4. Profiterol
Az olasz csúcsdesszert, a Profiterol alapja az égetett tészta.
Bár a Profiterolt a történelem összekapcsolta Franciaországgal, az eredeti recept valójában egy itáliai séf nevéhez köthető.
Panterelli Medici Katalin szolgálatában állt és amikor Katalin a francia királyi udvarba érkezett, magával vitte a saját szakácsait is. Az itáliai cukrászok már a francia királyi udvarban fejlesztették ki az égetett tésztát, amit számos formában használtak fel.
A 18. század közepe táján a francia cukrászmester, Avice tökéletesítette a tésztát és megalkotta a ma ismert kerek formáját. Franciául choux-nak nevezték el, ami a káposzta alakjára utal. Később Marie-Antoine Carême francia séf ötlete volt, hogy a tésztát krémmel töltsék meg.
A profiterol így érte el jelenlegi formáját, amit az olaszok profi módon csokiszósszal öntenek nyakon. A Profiterol olyan népszerű desszert, hogy a hűtőpultokban, sőt a Gelatiamo Dolci Italiani Profiterolok a fagyasztópultokból is beszerezhetők. A Gelatiamo Profiterolok különlegessége, hogy négy különböző csokoládészósszal kaphatók.
5. Torta 900
Ezt a süteményt a 19. század végén készítette el (neve 1900-as tortát jelent) a híres piemonti cukrász, Ottavio Bertinotti a Pasticerria Balla alapítója.
A torta megkreálása után Bertinotti úgy döntött, hogy szabadalommal védi le kreációját és a recept azóta is titok.
A torta egyébként két piskótához hasonló kerek csokoládérétegből készül, amit finom csokikrémmel töltenek meg, majd cukrászcukorral díszítik. A tortát csak rendeléskor töltik meg, hogy a lehető legfrissebb legyen.