TOP 5 bakancslistás olasz desszert - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
TOP 5 bakancslistás olasz desszert
TOP 5 bakancslistás olasz desszert

TOP 5 bakancslistás olasz desszert

A védjeggyel ellátott Torta Settevelitől a Profiterolig, íme 5 ikonikus olasz desszert, amiket bátran adj hozzá a süteményes bakancslistádhoz!

Vannak olyan klasszikus olasz desszertek, melyek első készítői elvesztek a feledés homályában, vagy épp ellenkezőleg, legendává váltak.

És persze olyan különlegességek is szerepelnek a legjobb olasz desszertek listáján, amik a készítőik nevét viselik. Egyes desszerteknek ellentmondásos a történetük. A Torta Setteveli például, amit a szicíliaiak a saját regionális specialitásuknak tartanak, három különböző díjnyertes cukrász hivatalos tulajdona is.

Íme tehát egy összefoglaló a ’történelmi’ vagy más közismert olasz desszertekről, amiket mindenképp kóstolj meg, ha teheted.

1. Citromos élvezet ­ Pasticceria Sal De Riso

Sal de Riso cukrász citromos élvezet desszertjére akkor figyelt fel a világ, amikor a világhírű színész és gasztromán Stanley Tucci megkóstolta az „Olaszország keresése” (Searching for Italy) című CNN produkcióban.

Ez a desszert citromkrémmel töltött piskótából áll (jellemzően félgömb alakú), amit az Amalfi Coast citrom héjával ízesített cukormázzal vonnak be.

A hagyományos receptben a piskótát a Profiterolhoz hasonló égetett fánkot használnak. Ezt megtöltik citromkrémmel, a tetejére még több citromkrém kerül, majd ezt öntik nyakon egy adag tejszínhabbal. Így vagy úgy, de nagyon jól hangzik.

2. Torta Setteveli

A Torta Settevelit (hétfátyolos torta) egy három cukrászból álló csapat hozta létre, akik 1997-ben megnyerték a cukrász-világbajnokságot Lyonban, Franciaországban: Luigi Biasetto Padovából, Cristian Beduschi Pieve di Cadore-ból és Gianluca Mannori Pratoból.

A torta csokoládéhabból, mogyorós praliné bajor krémből, hét réteg kemény csokoládéból (a fátyolból), csokoládé ladyfingersből és giandujából ropogós gabonával készül. Bár a „Setteveli” név bejegyzett védjegy, a tortát Olaszországban mindenhol másolják.

3. Panettone a tre impasti

Iginio Massari a modern olasz cukrászat feltalálója.

Mielőtt médiasztár lett volna, több tucat kortárs cukrász csiszolta tehetségét az ő keze alatt. Ő volt az első olasz süteménybajnokság úttörője is.

Az Accademia dei Maestri Pasticceri Italiani (AMPI, Olasz Mestercukrászok Akadémiája) alapítójaként ma már a sütőipari világ vezető szaktekintélyeként tartják számon.

Panettone ai 3 impasti (3 tésztás panettone) lágyabb, lyukacsosabb textúrájú, mint a klasszikus Panettone. A klasszikus Panettone-t már hónapokkal korábban előre csomagolt formában a hazai kereskedések polcain is beszerezhetik ennek a karácsonyi süteménynek a rajongói.

4. Profiterol

Az olasz csúcsdesszert, a Profiterol alapja az égetett tészta.

Bár a Profiterolt a történelem összekapcsolta Franciaországgal, az eredeti recept valójában egy itáliai séf nevéhez köthető.

Panterelli Medici Katalin szolgálatában állt és amikor Katalin a francia királyi udvarba érkezett, magával vitte a saját szakácsait is. Az itáliai cukrászok már a francia királyi udvarban fejlesztették ki az égetett tésztát, amit számos formában használtak fel.

A 18. század közepe táján a francia cukrászmester, Avice tökéletesítette a tésztát és megalkotta a ma ismert kerek formáját. Franciául choux-nak nevezték el, ami a káposzta alakjára utal. Később Marie-Antoine Carême francia séf ötlete volt, hogy a tésztát krémmel töltsék meg.

A profiterol így érte el jelenlegi formáját, amit az olaszok profi módon csokiszósszal öntenek nyakon. A Profiterol olyan népszerű desszert, hogy a hűtőpultokban, sőt a Gelatiamo Dolci Italiani Profiterolok a fagyasztópultokból is beszerezhetők. A Gelatiamo Profiterolok különlegessége, hogy négy különböző csokoládészósszal kaphatók.

5. Torta 900

Ezt a süteményt a 19. század végén készítette el (neve 1900-as tortát jelent) a híres piemonti cukrász, Ottavio Bertinotti a Pasticerria Balla alapítója.

A torta megkreálása után Bertinotti úgy döntött, hogy szabadalommal védi le kreációját és a recept azóta is titok.

A torta egyébként két piskótához hasonló kerek csokoládérétegből készül, amit finom csokikrémmel töltenek meg, majd cukrászcukorral díszítik. A tortát csak rendeléskor töltik meg, hogy a lehető legfrissebb legyen.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211