A jégkrém és a fagylalt jövője – 6 elképesztő innováció - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
Gelatiamo Fagylalt
Gelatiamo Fagylalt

A jégkrém és a fagylalt jövője – 6 elképesztő innováció

2000 évnyi fejlődés után a mai jégkrém sokat változott. Miközben a technológia és a képzeletünk szárnyal, mit rejtegethet a jövő jégkémje?

Az ókori Kína fagyasztott „tejjegétől” a szicíliai Gelatiamo kényeztetéséig a jégkrém hosszú utat tett meg szerény eredetétől.

A jégkrém, ez az édes és jeges csemege folyamatosan izgatja a fejlesztők képzeletét szerte a világon, és időnként egészen elképesztő és vad innovációkkal lepi meg a rajongóit.

1. Tejmentes / alacsony kalóriájú / cukormentes

A hagyományos fagylalt két fő összetevője a tejszín és a cukor, így nagyon magas kalóriatartalmú desszert. De az egyre egészségtudatosabb világunkban elkezdtek „alacsony kalóriatartalmú” fagylaltokat gyártani.

A kalóriacsökkentés megfigyelhető a hozzáadott cukor csökkentésében (Gelatiamo Zero Laktóz), a természetes édesítők használatában (pl. Gelatiamo Single Zero) és a tejszín alacsony zsírtartalmú tejre való kiváltásában.

2. Új és meglepő ízek

Az érem másik oldalán megtalálhatók az ötletes ’luxus’ jégkrémek is, amik hamarosan inkább előételként lesznek felszolgálva és nem desszertnek.

A világ számos pontján már olyan ízeket élvezhetnek a jégkrém rajongók, mint a cékla, a bazsalikom vagy az olívaolaj, de alkoholos gombócokkal is egyre gyakrabban találkozhatnak a fagyi imádók.

3. 2 az 1-ben fagylalt

Előfordult már, hogy elakadtál a választásban kétféle fagylalt között és kénytelen voltál mindegyikből egy gombócnyit megvenni?

Hamarosan talán nem kényszerülsz választásra, ha Elizabeth Fenner élelmiszer-fejlesztő tudós és új „ízkreátor” fagylaltja eléri a célját.

A cseresznye ízét apró zselatingolyókba csomagolva és vaníliafagylaltba keverve (ezt a folyamatot mikrokapszulázásnak nevezik), Fenner olyan fagyasztott finomságot hozott létre, ami elsőre sima vaníliának tűnik.

De ahogy a száj melege lebontja a kapszulákat és felszabadítja benne az ízt, ugyanaz a gombóc egyik pillanatról a másikra új ízűvé válik. Izgalmasan hangzik…

4. Fagyi, ami nem olvad

Nincs szívszorítóbb, mint amikor egy kisgyerek sírni kezd az olvadó jégkrém miatt. Bompas és Parr fagylalt-innovátorok azonban azt tervezik, hogy az ilyen rémálmokat a múltá tegyék egy olyan jégnyalóka létrehozásával, ami nem olvad el!

A titkuk az, hogy a keverékbe gyümölcsrostokat kevernek a fagyasztás előtt, ami segít a jégnyalókát belülről szigetelni, ami lehetővé teszi, hogy 24 órát kibírjon a fagyasztón kívül, mielőtt megolvadna. Ez egyébként a katonaságtól kölcsönzött technológia.

FOTÓ: HOT DINNERS

5. Színváltoztató jégkrém

Az egészségesebb, jobb ízű és praktikusabb fagylaltok elkészítésének ésszerű céljain túl van néhány igazán szokatlan új fagylaltforma, amire senki sem számított. Vegyük a Xameleont, egy egyedülálló fagylaltot, amelynek színe kékről rózsaszínre majd lilára változik fogyasztás közben!

A Xameleon számos gondosan kiválasztott természetes színezőanyagot (például karotint vagy antocianint) tartalmaz, amik reagálnak a száj savasságára és melegére. A fagylalt nyalogatása megváltoztatja az összetevők kémiáját, ami a színváltozást okozza.

6. Fluoreszkáló jégkrém

Bompas és Parr egy még különlegesebb ötlettel is előállt: a sötétben világító fagylalttal. A medúzában található fluoreszkáló fehérje hozzáadásával (amely UV fényben zöld fényt kölcsönöz), sikerült Halloween-i ihletésű jégkrémet alkotniuk, ami egy sötét szobában világít.

Még látványosabb, hogy a fehérjét hővel és fizikai mozgással kell „aktiválni”, mielőtt világítana, vagyis ez a fagylalt csak akkor világít, ha megnyaljuk! Ez már valóban a jövő fagylaltja, sajnos az ára is ilyen óriási: jelenleg 225 dollárt gombócként.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211