1# Csökkenti a betegségek előfordulásának kockázatát
A cukor megédesíti az ételeket és átmenetileg az életünket is, valójában azonban számos betegség forrása. A cukor „elrabolja” az anyagcseréhez szükséges tápanyagokat, emiatt olyan betegségekhez vezet, mint a csontritkulás, a vérszegénység vagy az immunrendszer gyengesége. A cukor az inzulinszint emelésével gátolja a növekedési hormonokat. A visszamaradt salakanyagainak tisztítására pedig a szervezet a saját fehérvérsejteket használja fel ahelyett, hogy a baktériumok és a betegségek ellen harcolnának. A cukor gyulladásokat okozhat a testben, és olyan betegségek okozója is lehet, mint a hiperaktivitás, a depresszió vagy a dermatitis. A cukor mindezeken felül erjed a belekben, ezért kellemetlen puffadást okoz.
Vond ki a cukrot az étrendedből, és mondj búcsút ezeknek a betegségeknek. De legalább is csökkentsd a kialakulásuk kockázatát!
2# Csökkenti az éhséget és az ételek utáni sóvárgást
A cukor lebontásához testünk olyan tápanyagokat használ fel, mint a B-vitamin, a króm és a kálium. Ezek a tápanyagok segítik a szervezetünket a gyulladások kezelésében. A cukor ismételt és folyamatos fogyasztásával kimerítjük ezeket a tápanyag készleteinket. Ezért a cukor olyan élelmiszer, amely többet vesz ki a testből, mint amennyit hozzáad. A tápanyagok felhasználása közben nem járul hozzá semmilyen élettani folyamathoz. Nem több, mint üres kalória.
Tudnod kell, hogy ha túl sok szénhidrátot, így cukros ételt eszel, a szénhidrát szénhidrátot követel. Bizonyos esetekben cukorfüggőség is kialakulhat. Egy falat cukor elfogyasztása után könnyen azon kaphatod magad, hogy falási rohamok törnek rád.
Az étkezés egyensúlyba hozása és a cukor megvonása megszünteti ezt a vágyat és kontrollálja a vércukorszintet. Cukormentes ételek fogyasztásával elfelejtheted a felesleges kalóriákat, és elérheted ideális testsúlyod.
3# Növeli az energiaszintet
A túl sok cukor lelassít. Megemeli a vércukorszintet, miközben a test inzulint szabadít fel, ami beindítja a triptofán termelését. A triptofán szerotoninná alakul, és máris készen állsz egy kis szundikálásra. A köznyelvben ezt kajakómaként ismerheted.
Ha teljes értékű, természetes és cukormentes ételeket eszel, egyszerre táplálod a tested és az agyad, így egész nap kicsattansz az energiától és lendületben maradsz.
4# Javítja a mentális képességeket
Tudtad, hogy a kutatások szerint a túlzott cukorfogyasztás okozta gyulladások kapcsolatban vannak az agy kémiai zavaraival? A sok cukor hiperkativitást és stresszt okozhat, hozzájárulhat a memóriavesztéshez és a koncentrálóképesség csökkenéséhez.
A cukor megvonásával javulhat a munkahelyi teljesítőképességed, a gyerekek pedig jobban oda tudnak figyelni az iskolai feladataikra.
Az édességről úgy tartják, hogy boldogsághormonokat termel, ami segít túlélni a mindennapok kihívásait. Az agyunk viszont a cukormentes édességeket is édesnek érzékeli, így egy kis csellel két legyet üthetsz egy csapásra. 2-3 gombóc hozzáadott cukortól mentes jégkrémmel azonnal szebbnek látsz mindent.
5# Erősíti a fogakat
A fogászati rendellenességek egyik legfőbb okozója a cukor, ami a lyukakért felelős baktériumok szaporodását ösztönzi. A fogmosás ugyan segít eltávolítani ezeket a baktériumokat, a folyamatosan lerakódó fogkő azonban számos fogágybetegség kiváltója. A legtöbb édesítőszer, mint például a xilit vagy az eritrit, nincsenek káros hatással a fogak egészségére. Legyen szép a mosolyod, válts cukormentesre!
Hidd el! Elképesztően finom ételeket lehet készíteni hagyományos cukor nélkül is. Szerencsére rengeteg cukorpótló közül válogathatsz, hogy édessé tedd kedvenc salátaönteted, süteményed vagy a kávédat. Ráadásul azzal, hogy kipróbálsz egy sor cukormentes receptet, jobb leszel a konyhában, amiért nem csak a saját tested, de a szeretteid is hálásak lesznek neked.