A laktózérzékenység tünetei – 5 jel, ami laktóz intoleranciára utal - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
A laktózérzékenység tüneteti
A laktózérzékenység tüneteti

A laktózérzékenység tünetei – 5 jel, ami laktóz intoleranciára utal

A laktóz egyfajta cukor, amely természetesen megtalálható a legtöbb emlős tejében.

Az emberi szervezetben a laktáz néven ismert enzim felelős a laktóz lebontásáért. Ez különösen fontos a csecsemőknél, akik laktáz nélkül nem tudják megemészteni az anyatejet. Azonban ahogy a gyerekek nőnek, általában egyre kevesebb laktáz enzimet termel a szervezetük.

Felnőttkorban az emberek közel 70%-nál előfordulhat, hogy már nem termelnek elegendő laktázt a tejben lévő laktóz megfelelő megemésztéséhez, ami tünetekhez okoz a tejalapú termékek fogyasztását követően.

Ez különösen jellemző a nem európai származású emberekre. Magyarországon a statisztikák szerint a lakosság 30 %-át érinti a laktózérzékenység.

5 aggasztó jel, ami laktóz intoleranciára utal

1. Hasfájás és puffadás

A hasfájás és a puffadás a laktózérzékenység leggyakoribb tünetei gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Ha valaki laktózérzékeny, a vastagbélben levő sejtek nem tudják felszívni a laktózt, de az ott élő és természetesen előforduló baktériumok, azaz a mikroflóra, elkezdik erjeszteni.

Ennek az erjedésnek a hatására savak és gázok keletkeznek, ezek okozzák a hasfájást és a görcsöket.

A fájdalom általában a köldök körül és a has alsó részén jelentkezik. A tünetek gyakorisága és erőssége egyénenként változó. Ritkán – főként gyerekeknél – a puffadás hányingert vagy akár hányást is okozhat.

2. Hasmenés

A laktózérzékenység egy súlyosabb tünete a hasmenés, amit a vastagbélben lévő víz mennyiségének a növekedése okoz. Ez a tünet gyermekeknél és kisgyermekeknél gyakoribb, mint a felnőtteknél.

A vastagbélben a mikroflóra fermentálja a laktózt rövid láncú zsírsavakká és gázokká. Ezeknek a savaknak egy része felszívódik a vastagbélbe. A megmaradt savak és laktóz növelik a test által a vastagbélbe kibocsátott víz mennyiségét. Emiatt alakul ki ez a tünet.

Általában több, mint 45 gramm szénhidrátnak (750-1000 ml tej) kell jelen lennie a vastagbélben, hogy hasmenést okozzon.

3. Fokozott gázképződés

A laktóz erjedése a vastagbélben növeli a hidrogén, a metán és a széndioxid gázok termelését, ettől alakul ki a puffadás és a gázképződés. Ez a tünet is eltérő mértékű lehet emberenként, attól függően, mennyire hatékony a mikroflóra és milyen mértékű a vastagbélben történő gázfelszívódás mértéke.

4. Székrekedés

A székrekedés a laktóz intolerancia egy másik, de sokkal ritkább tünete.

Miközben a vastagbélben lévő baktériumok emésztetlen laktózt erjesztenek, metángázt is termelnek, ami lassítja a táplálék lebomlási idejét a bélben. Ez vezet ehhez a tünethez, amit fokozhat a rosthiányos táplálkozás, a vízhiány, bizonyos gyógyszerek vagy akár a cukorbetegség is.

5. Egyéb tünetek

Míg a laktóz intolerancia elsődleges tünetei gyomor- és bélrendszeri természetűek, néhány esetben más tüneteket is okozhat, ezek lehetnek a:

  • fejfájás
  • fáradtság
  • koncentrációvesztés
  • izom- és ízületi fájdalom
  • szájfekélyek
  • vizelési problémák
  • ekcéma

 Bár a tünetek aggasztók és kellemetlenek, jó hír, hogy nem életveszélyesek és könnyen megelőzhetők a laktózmentes diéta betartása mellett.

Ha nem szeretnél lemondani a tejről és a tejből készülő finomságokról, például a jégkrémről, akkor válaszd a ’laktózmentes’ felirattal ellátott termékeket.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211