Karácsonyi puding jégkrém – egy brit desszert, amit mindenki imád - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
Karácsonyi puding jégkrém
Karácsonyi puding jégkrém

Karácsonyi puding jégkrém – egy brit desszert, amit mindenki imád

A karácsonyi puding nem magyar specialitás, de összetevőit tekintve, ráadásul jégkrémből készítve a mi asztalaink büszkesége is lehet. Még az elfoglalt vagy kevésbé fakanál forgató kezű háziasszonyoknak is ajánljuk, akik kis munkával nagy babért szeretnének kapni a vacsoravendégektől.

Na de nézzük meg először is, honnan származik a karácsonyi puding és miért rajonganak érte annyira a britek.

A karácsonyi puding története

Sok brit háztartásban a karácsonyi vacsora nem lenne teljes karácsonyi puding nélkül, amit hagyományosan brandy szósszal, brandys vajjal vagy pudinggal tálalnak.

A karácsonyi puding a 14. században keletkezett, mint egyfajta zabkása, eredeti nevén „pempő”, ami nemigen hasonlított a ma ismert desszertre.

Eredetileg hántolt búzából készült, tejben főzték, fahéjjal ízesítették és sáfránnyal színezték.

Fogyasztását a húsmentes napokhoz, a nagyböjthöz és az adventhez kapcsolták, de gyakran sima egytál ételként is felszolgálták. Számos receptvariáció létezik, amik tartalmazhatnak olyan kiegészítéseket, mint a marhahús, a birkahús, a mazsola, a ribizli, az aszalt szilva, a borok és a különféle fűszerek.

Ez elég bizarul hangzik, de nyugodj meg és olvass tovább, mert a jégkrémes változattól garantáltan elolvadsz.

Yorkshire-ben akkortájt ezt ették először karácsony estéjén, más helyeken az ünnepi főétel volt.

Az eredeti receptet a 17. században alaposan megváltoztatták, ami már inkább hasonlított egy gazi desszertre. Tojással sűrítették, zsemlemorzsát, szárított gyümölcsöt és sört vagy szeszes italt adtak hozzá, és már inkább egy édes pudingra hasonlított.

Azonban a viktoriánusok voltak azok, akik kifinomult édességgé hangolták az ősi receptet, a karácsonyi pudingot, ahogyan ma is ismerik és fogyasszák.

A kreatív háziasszonyok mindent IS át tudnak alakítani, így a puding is elnyerte méltó jeges formáját.

Most egy karácsonyi puding jégkrém receptjét mutatjuk meg Nektek, amit akár egy hónappal a nagy nap előtt elkészíthettek már.

’Karácsonyi puding’ jégkrém recept

Hozzávalók:

Az aszalványokhoz:

85 g mazsola

85 g szultán mazsola

85g aszalt cseresznye

100 g friss vagy fagyasztott áfonya

6 evőkanál brandy

2 evőkanál sötét muscovado cukor

A jégkrémhez:

¼ tk őrölt fahéj

¼ tk őrölt gyömbér

½ mk frissen reszelt szerecsendió

¼ tk őrölt szegfűszeg

700 g Gealtiamo Capriccy Crunchy Vanília jégkrém

6 db gyömbéres diós keksz, darabokra törve

fél citrom és ½ narancs héja

olaj, a tál kikenéséhez

Az áfonyaöntethez:

85 g porcukor

1 ek Brandy

100 g friss vagy mirelit áfonya

Elkészítése:

  1. Keverd össze az alkoholos gyümölcs hozzávalóit felaprítva egy tálban, majd tedd mikrohullámú sütőbe 3 percre a legmagasabb fokozatra. Keverd össze alaposan, hagyd kihűlni, majd érleld egy éjszakán át.
  2. A jégkrémet keverd össze az összes karácsonyi fűszerrel.
  3. Vegyél egy kb. 1,5 literes pudingos vagy kuglóf formát, vékonyan olajozd ki, majd béleld ki folpackkal.
  4. Öntsd a jégkrém keveréket a kibélelt formába, fedd le a tetejét fóliával, majd tedd vissza a fagyasztóba legalább egy éjszakára.
  5. Az öntethez tegyél minden hozzávalót egy kis serpenyőbe, óvatosan melegítsd fel, amíg a cukor feloldódik, majd párold 5-6 percig, vagy amíg besűrűsödik. Hűtsd le teljesen.
  6. Tálalás előtt hagyd a karácsonyi puding jégkrémet 10 percig szobahőmérsékleten, majd fordítsd egy szép kerek és lapos tányérra. Húzd le róla óvatosan a fóliát, végül tálaláskor kanalazd rá az áfonyaöntetet.

Jó étvágyat hozzá!

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211