Karácsonyi puding jégkrém – egy brit desszert, amit mindenki imád
2022.11.28.
A karácsonyi puding nem magyar specialitás, de összetevőit tekintve, ráadásul jégkrémből készítve a mi asztalaink büszkesége is lehet. Még az elfoglalt vagy kevésbé fakanál forgató kezű háziasszonyoknak is ajánljuk, akik kis munkával nagy babért szeretnének kapni a vacsoravendégektől.
Na de nézzük meg először is, honnan származik a karácsonyi puding és miért rajonganak érte annyira a britek.
A karácsonyi puding története
Sok brit háztartásban a karácsonyi vacsora nem lenne teljes karácsonyi puding nélkül, amit hagyományosan brandy szósszal, brandys vajjal vagy pudinggal tálalnak.
A karácsonyi puding a 14. században keletkezett, mint egyfajta zabkása, eredeti nevén „pempő”, ami nemigen hasonlított a ma ismert desszertre.
Eredetileg hántolt búzából készült, tejben főzték, fahéjjal ízesítették és sáfránnyal színezték.
Fogyasztását a húsmentes napokhoz, a nagyböjthöz és az adventhez kapcsolták, de gyakran sima egytál ételként is felszolgálták. Számos receptvariáció létezik, amik tartalmazhatnak olyan kiegészítéseket, mint a marhahús, a birkahús, a mazsola, a ribizli, az aszalt szilva, a borok és a különféle fűszerek.
Ez elég bizarul hangzik, de nyugodj meg és olvass tovább, mert a jégkrémes változattól garantáltan elolvadsz.
Yorkshire-ben akkortájt ezt ették először karácsony estéjén, más helyeken az ünnepi főétel volt.
Az eredeti receptet a 17. században alaposan megváltoztatták, ami már inkább hasonlított egy gazi desszertre. Tojással sűrítették, zsemlemorzsát, szárított gyümölcsöt és sört vagy szeszes italt adtak hozzá, és már inkább egy édes pudingra hasonlított.
Azonban a viktoriánusok voltak azok, akik kifinomult édességgé hangolták az ősi receptet, a karácsonyi pudingot, ahogyan ma is ismerik és fogyasszák.
A kreatív háziasszonyok mindent IS át tudnak alakítani, így a puding is elnyerte méltó jeges formáját.
Most egy karácsonyi puding jégkrém receptjét mutatjuk meg Nektek, amit akár egy hónappal a nagy nap előtt elkészíthettek már.
’Karácsonyi puding’ jégkrém recept
Hozzávalók:
Az aszalványokhoz:
85 g mazsola
85 g szultán mazsola
85g aszalt cseresznye
100 g friss vagy fagyasztott áfonya
6 evőkanál brandy
2 evőkanál sötét muscovado cukor
A jégkrémhez:
¼ tk őrölt fahéj
¼ tk őrölt gyömbér
½ mk frissen reszelt szerecsendió
¼ tk őrölt szegfűszeg
700 g Gealtiamo Capriccy Crunchy Vanília jégkrém
6 db gyömbéres diós keksz, darabokra törve
fél citrom és ½ narancs héja
olaj, a tál kikenéséhez
Az áfonyaöntethez:
85 g porcukor
1 ek Brandy
100 g friss vagy mirelit áfonya
Elkészítése:
- Keverd össze az alkoholos gyümölcs hozzávalóit felaprítva egy tálban, majd tedd mikrohullámú sütőbe 3 percre a legmagasabb fokozatra. Keverd össze alaposan, hagyd kihűlni, majd érleld egy éjszakán át.
- A jégkrémet keverd össze az összes karácsonyi fűszerrel.
- Vegyél egy kb. 1,5 literes pudingos vagy kuglóf formát, vékonyan olajozd ki, majd béleld ki folpackkal.
- Öntsd a jégkrém keveréket a kibélelt formába, fedd le a tetejét fóliával, majd tedd vissza a fagyasztóba legalább egy éjszakára.
- Az öntethez tegyél minden hozzávalót egy kis serpenyőbe, óvatosan melegítsd fel, amíg a cukor feloldódik, majd párold 5-6 percig, vagy amíg besűrűsödik. Hűtsd le teljesen.
- Tálalás előtt hagyd a karácsonyi puding jégkrémet 10 percig szobahőmérsékleten, majd fordítsd egy szép kerek és lapos tányérra. Húzd le róla óvatosan a fóliát, végül tálaláskor kanalazd rá az áfonyaöntetet.
Jó étvágyat hozzá!