

Laktózérzékenység – bármikor kialakulhat
2022.05.26.
Vajon miért szerepel egyre több terméken, hogy laktózmentes?
A laktózérzékenység mára egy népbetegséggé vált, sajnos hazánkban a lakosság közel 30 %-át érinti. Ez az emésztőrendszeri probléma bármikor kialakulhat, írásunkban pedig most azt járjuk körbe, mikor és mi okozza.
Mi a laktózérzékenység?
A laktózérzékenység, vagy laktóz intolerancia a laktóz (tejcukor) nevű cukor lebontásának a képtelenségét jelenti.
A laktóz tejben, tejtermékekben és egyéb feldolgozott tejkészítményekben található meg, de rejtett formában gyakorlatilag még egy felvágottban is megbújhat.
A laktózérzékenység akkor alakul ki, amikor a vékonybél leállítja a laktáz nevű enzim elegendő mennyiségű termelését, ami a laktóz emésztéséhez nélkülözhetetlen.
Ha ez megtörténik, a vastagbélbe kerülő laktóz az ott lévő baktériumokkal kapcsolatba lépve olyan tüneteket okoz, mint a puffadás, a gázképződés vagy a hasmenés.
A tünetek a laktóz tartalmú ételek elfogyasztását követően 30 percen, de maximum 2 órán belül jelentkeznek.
Ez az állapot felnőtt korban nem ’életveszélyes’, de módfelett kellemetlen és diszkomfort érzetet okoz. Súlyosabb esetekben megakadályozhatja az érintetteket a mindennapos tevékenységeiben is.
A laktózérzékenységben szenvedő emberek sok esetben kiiktatják az étrendjükből a tejtermékeket, de erre nincs feltétlen szükség.
A patikákban kapható laktáz enzim tabletta segít a tünetek megszüntetésében, illetve az érzékenyek egyre több laktózmentes termék közül válogathatnak már a boltok polcain és a fagysztó pultokban is.



Ezekhez a termékekhez már az üzemben hozzáadják a laktáz enzimet, így a végtermék ízében és állagában pont olyan, mint a klasszikus társaik.
A laktózérzékenység típusai
A laktóz intoleranciának három fő típusa létezik és mindegyik különböző okokra vezethető vissza.
1. Elsődleges laktóz intolerancia (az öregedés normális következménye)
Ez a laktóz intolerancia leggyakoribb típusa.
A legtöbb ember elegendő laktázzal születik, hiszen a csecsemőknek szükségük van erre az enzimre az anyatej emésztéséhez.
Az ember által előállított laktáz mennyisége idővel azonban csökkenhet. Ennek oka az, hogy az emberek a koruk előrehaladtával egyre változatosabb ételeket fogyasztanak, és kevésbé támaszkodnak a tejre, mint alapvető táplálékforrás.
2. Másodlagos laktóz intolerancia (betegség vagy sérülés miatt)
A bélbetegségek, például a lisztérzékenység és a gyulladásos bélbetegség vagy a vékonybél sérülése szintén okozhat laktóz intoleranciát. A laktáz szint viszont helyreállhat, ha az alapbetegséget kezelik.
A gluténérzékenyek esetében például, ha teljesen regenerálódnak a vékonybél bolyhai a diétának köszönhetően, fokozatosan visszaterhelhetők a laktóz tartalmú ételek.
Ez azért fontos, mert a laktóz lebontása is a vékonybél bolyhokon keresztül történik.
3. Veleszületett vagy fejlődési laktózérzékenység
Nagyon ritka esetekben a laktóz intolerancia öröklődhet. Egy hibás gén átvihető a szülőkről a gyermekre, ami a laktáz enzim teljes hiányát eredményezi az újszülött gyermekben. Ezt veleszületett laktózérzékenységnek nevezik.
Ebben az esetben a baba intoleráns lesz az anyatejjel szemben is. Hasmenése lesz, amint anyatejet vagy laktózt tartalmazó tápszert kap.
Ha nem ismerik fel idejében a problémát és nem kezelik azonnal, ez az állapot életveszélyessé válhat. A hasmenés ugyanis kiszáradást és elektrolitvesztést okozhat. Az állapot könnyen kezelhető, ha tej helyett tejcukormentes csecsemőtápszert kap a baba.
A fejlődési laktózérzékenység koraszülött kisbabáknál jelentkezik. Ennek az az oka, hogy a laktáz enzim termelése a terhesség későbbi szakaszában, általában a 34. hét után kezdődik el.
Imádod a fagylaltot?
Élvezd laktózmentesen a Gelatiamo Single Zero (hozzáadott cukor- és laktózmentes) és a Gelatiamo Zero Laktóz (laktózmentes és csökkentett cukortartamú) jégkrémjeinket!
LEGFRISSEBB CIKKEK
2000 évnyi fejlődés után a mai jégkrém sokat változott. Miközben a technológia és a képzeletünk szárnyal, mit rejtegethet a jövő jégkémje? Az ókori Kína fagyasztott „tejjegétől” a szicíliai Gelatiamo kényeztetéséig a jégkrém hosszú utat tett meg szerény eredetétől. A jégkrém, ez az édes és jeges csemege folyamatosan izgatja a fejlesztők képzeletét szerte a világon, és […]
Csak pár hét van karácsonyig és szilveszterig, de a közösségi oldalak már most tele vannak ünnepi sütemények fotóival és receptjeivel. Bár egyre többször látni cukormentes alternatívákat is, az év ezen időszakában az emberek jelentős része nem foglalkozik a cukorral, hiszen azzal az ’igazi’ minden finomság. Ezzel nem szeretnénk vitába szállni, de vajon miért olyan erős […]
A védjeggyel ellátott Torta Settevelitől a Profiterolig, íme 5 ikonikus olasz desszert, amiket bátran adj hozzá a süteményes bakancslistádhoz! Vannak olyan klasszikus olasz desszertek, melyek első készítői elvesztek a feledés homályában, vagy épp ellenkezőleg, legendává váltak. És persze olyan különlegességek is szerepelnek a legjobb olasz desszertek listáján, amik a készítőik nevét viselik. Egyes desszerteknek ellentmondásos […]