Laktózérzékenység – bármikor kialakulhat - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
Laktózérzékenység-bármikor kialakulhat
Laktózérzékenység-bármikor kialakulhat

Laktózérzékenység – bármikor kialakulhat

Vajon miért szerepel egyre több terméken, hogy laktózmentes?

A laktózérzékenység mára egy népbetegséggé vált, sajnos hazánkban a lakosság közel 30 %-át érinti. Ez az emésztőrendszeri probléma bármikor kialakulhat, írásunkban pedig most azt járjuk körbe, mikor és mi okozza.

Mi a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység, vagy laktóz intolerancia a laktóz (tejcukor) nevű cukor lebontásának a képtelenségét jelenti.

A laktóz tejben, tejtermékekben és egyéb feldolgozott tejkészítményekben található meg, de rejtett formában gyakorlatilag még egy felvágottban is megbújhat.

A laktózérzékenység akkor alakul ki, amikor a vékonybél leállítja a laktáz nevű enzim elegendő mennyiségű termelését, ami a laktóz emésztéséhez nélkülözhetetlen.

Ha ez megtörténik, a vastagbélbe kerülő laktóz az ott lévő baktériumokkal kapcsolatba lépve olyan tüneteket okoz, mint a puffadás, a gázképződés vagy a hasmenés.

A tünetek a laktóz tartalmú ételek elfogyasztását követően 30 percen, de maximum 2 órán belül jelentkeznek.

Ez az állapot felnőtt korban nem ’életveszélyes’, de módfelett kellemetlen és diszkomfort érzetet okoz. Súlyosabb esetekben megakadályozhatja az érintetteket a mindennapos tevékenységeiben is.

A laktózérzékenységben szenvedő emberek sok esetben kiiktatják az étrendjükből a tejtermékeket, de erre nincs feltétlen szükség.

A patikákban kapható laktáz enzim tabletta segít a tünetek megszüntetésében, illetve az érzékenyek egyre több laktózmentes termék közül válogathatnak már a boltok polcain és a fagysztó pultokban is.

Ezekhez a termékekhez már az üzemben hozzáadják a laktáz enzimet, így a végtermék ízében és állagában pont olyan, mint a klasszikus társaik.

A laktózérzékenység típusai

A laktóz intoleranciának három fő típusa létezik és mindegyik különböző okokra vezethető vissza.

1. Elsődleges laktóz intolerancia (az öregedés normális következménye)

Ez a laktóz intolerancia leggyakoribb típusa.

A legtöbb ember elegendő laktázzal születik, hiszen a csecsemőknek szükségük van erre az enzimre az anyatej emésztéséhez.

Az ember által előállított laktáz mennyisége idővel azonban csökkenhet. Ennek oka az, hogy az emberek a koruk előrehaladtával egyre változatosabb ételeket fogyasztanak, és kevésbé támaszkodnak a tejre, mint alapvető táplálékforrás.

2. Másodlagos laktóz intolerancia (betegség vagy sérülés miatt)

A bélbetegségek, például a lisztérzékenység és a gyulladásos bélbetegség vagy a vékonybél sérülése szintén okozhat laktóz intoleranciát. A laktáz szint viszont helyreállhat, ha az alapbetegséget kezelik.

A gluténérzékenyek esetében például, ha teljesen regenerálódnak a vékonybél bolyhai a diétának köszönhetően, fokozatosan visszaterhelhetők a laktóz tartalmú ételek.

Ez azért fontos, mert a laktóz lebontása is a vékonybél bolyhokon keresztül történik.

3. Veleszületett vagy fejlődési laktózérzékenység

Nagyon ritka esetekben a laktóz intolerancia öröklődhet. Egy hibás gén átvihető a szülőkről a gyermekre, ami a laktáz enzim teljes hiányát eredményezi az újszülött gyermekben. Ezt veleszületett laktózérzékenységnek nevezik.

Ebben az esetben a baba intoleráns lesz az anyatejjel szemben is. Hasmenése lesz, amint anyatejet vagy laktózt tartalmazó tápszert kap.

Ha nem ismerik fel idejében a problémát és nem kezelik azonnal, ez az állapot életveszélyessé válhat. A hasmenés ugyanis kiszáradást és elektrolitvesztést okozhat. Az állapot könnyen kezelhető, ha tej helyett tejcukormentes csecsemőtápszert kap a baba.

A fejlődési laktózérzékenység koraszülött kisbabáknál jelentkezik. Ennek az az oka, hogy a laktáz enzim termelése a terhesség későbbi szakaszában, általában a 34. hét után kezdődik el.

Imádod a fagylaltot?

Élvezd laktózmentesen a Gelatiamo Single Zero (hozzáadott cukor- és laktózmentes) és a Gelatiamo Zero Laktóz  (laktózmentes és csökkentett cukortartamú) jégkrémjeinket!

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211