Laktózmentes diéta: közel 3 millió magyar szenved laktózérzékenységben - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
laktózmentesség

Laktózmentes diéta: közel 3 millió magyar szenved laktózérzékenységben

A laktóz, azaz a tejcukor természetesen előfordul mindenféle tejben, tejtermékben és tejkészítményben, valamint olyan ételekben, amik tejet vagy tejszármazékot tartalmaznak. Ezt az összetett cukrot csak akkor tudja az emberi szervezet megemészteni, ha egy laktáz nevű enzim lebontja egyszerű cukrokká. Ha ez nem történik meg, vagy zavar van a laktáz termelődésben, akkor beszélünk laktózérzékenységről. A laktózérzékenységet a laktózmentes diéta betartásával könnyen kordába lehet tartani, és most azt is megmutatjuk, hogyan.

A laktózérzékenység tünetei

A laktózérzékenységet viszonylag könnyen és gyorsan le lehet fülelni, hiszen jellegzetes tünetei a tejet tartalmazó ételek elfogyasztása után 30-60 perccel később jelentkeznek. Többnyire emésztőrendszeri eredetűek: haspuffadással, hasgörccsel, hasmenéssel párosul, de nem ritka tünet a fejfájás, a hányinger vagy a köldök körüli görcsös fájdalom sem. Bár könnyen beazonosíthatók a laktózérzékenység tünetei, mégis óva intünk az öndiagnózistól, hiszen hasonló tüneteket okoz a gluténérzékenység is. Mielőtt diétázni kezdenél, végeztess el magadon egy teljeskörű ételallergia vizsgálatot.

Tudtad? Egy korábbi statisztika alapján közel 3 millió magyar szenved laktózérzékenységben, ami megközelítőleg a lakosság 30 %. Ez a hatalmas szám arra ösztönözte az élelmiszeripari vállalatokat, hogy termékkínálatukat laktózmentes diétába illeszthető termékekkel is bővítsék.

Mivel a fagylalt az abszolút kedvenc, tejalapú desszertek közé tartozik, üzemünkben a legnépszerűbb ízesítésű jégkrémeket Gelatiamo Zero Laktóz néven laktózmentes formában is gyártjuk.

Laktózmentes diéta

A legtöbb dietetikus egyetért abban, hogy az olyan fontos tápanyagok, mint például a kalcium a tej, illetve tejtermékek elfogyasztásával tud a legjobban beépülni a szervezetünkbe. Ha csak laktózérzékeny vagy (nem tejfehérje allergiás), nem feltétlen jó döntés teljesen elhagyni a tejtermékek fogyasztását, főleg azért, mert a laktóz lebontását meg lehet oldani fizikai módon.

Míg korábban a laktáz enzim tabletta jelentette az egyetlen megoldást, addig napjainkra a legtöbb gyártó már a termékbe keveri magát az enzimet, így a laktózérzékenyek ugyan azt a minőségű terméket kapják, mint a nem érzékeny társaik. Egy márkán belül gyakorlatilag nincs ízben és állagban különbség egy klasszikus és egy laktózmentes tejtermék között.

A Gelatioamo Zero Laktóz laktózmentes jégkrémjeinkben például a laktózt könnyen emészthető glükózzá és galaktózzá alakítottuk, így a jeges finomságok laktóztartalma <0,1b/100 g, így laktózmentes diétába illeszthető.

Mit ehetsz és mit nem a laktózmentes diétában?

A laktózmentes diétában bármit ehetsz, amiben nincs tej vagy tejszármazék, vagy jelölten laktózmentes. A laktózmentes termékeken írásban és/vagy piktogramokkal jelölni kell a diétás jelleget. A gyártóknak érdeke a jelölés, ezért 2021-ben már könnyű dolgod van a diétás ételek beszerzésével.

Zöld utas alapanyagok

Ha egy termékcímkén az alábbi megnevezéseket látod, veheted és eheted: laktáz, laktalbumin, laktilát, kalciumvegyületek.

Tiltólistás alapanyagok

Az élelmiszeriparban sokféle szót használnak a laktóz különböző formáinak leírására. Ha nincs feltüntetve a laktózmentesség, minden esetben olvasd el az élelmiszerek címkéit, és tartsd magad távol az alábbi összetevők bármelyikétől: tej, tejpor, szilárd tejszármazék, laktóz, kazein, kazeinát, tejcukor, aludttej, tejsavó, sajt, túró, tejsavópor, vaj, tejsavófehérje, kefir, tejszín, joghurt, tejsavó alapú édesítőszer citopánpor, tejes margarin.

A laktózmentes diéta egyik legfontosabb alapszabálya a figyelmes címkeolvasás. A laktóz számtalan rejtett formában belekerülhet egy élelmiszerbe, sokszor olyanokba is, amiknek semmi köze a megszokott tejtermékekhez.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

A jégkrém és a fagylalt jövője – 6 elképesztő innováció

2000 évnyi fejlődés után a mai jégkrém sokat változott. Miközben a technológia és a képzeletünk szárnyal, mit rejtegethet a jövő jégkémje? Az ókori Kína fagyasztott „tejjegétől” a szicíliai Gelatiamo kényeztetéséig a jégkrém hosszú utat tett meg szerény eredetétől. A jégkrém, ez az édes és jeges csemege folyamatosan izgatja a fejlesztők képzeletét szerte a világon, és […]

Miért vágyunk a cukorra?

A közösségi oldalak tele vannak finomabbnál finomabb sütemények fotóival és receptjeivel. Bár egyre többször látni cukormentes alternatívákat is, az emberek jelentős része nem foglalkozik a cukorral, hiszen azzal az ’igazi’ minden finomság. Ezzel nem szeretnénk vitába szállni, de vajon miért olyan erős a cukor utáni sóvárgás? Ennek jártunk utána. A cukor függőséget okoz? Kimutatták, hogy […]

TOP 5 bakancslistás olasz desszert

A védjeggyel ellátott Torta Settevelitől a Profiterolig, íme 5 ikonikus olasz desszert, amiket bátran adj hozzá a süteményes bakancslistádhoz! Vannak olyan klasszikus olasz desszertek, melyek első készítői elvesztek a feledés homályában, vagy épp ellenkezőleg, legendává váltak. És persze olyan különlegességek is szerepelnek a legjobb olasz desszertek listáján, amik a készítőik nevét viselik. Egyes desszerteknek ellentmondásos […]

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211