Mesterséges édesítőszerek – ez történik a testeddel, ha nem figyelsz oda - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
Mesterséges édesítőszerek
Mesterséges édesítőszerek

Mesterséges édesítőszerek – ez történik a testeddel, ha nem figyelsz oda

Mik a mesterséges édesítőszerek és miért bánj velük óvatosan? A mesterséges édesítőszerek nagy intenzitású, mesterségesen előállított cukorhelyettesítők, amik 200 vagy akár 20 000-szer édesebbek a cukornál és nem tartalmaznak kalóriát. Ennek köszönhetően cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják őket.

A mesterséges édesítőszerek, mivel nem tartalmaznak kalóriát, emésztés nélkül haladnak át a szervezetünkön, tehát nem épülnek be, nem raktározódnak el a testünkben. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy ugyanazokat az érzékszervi válaszokat indítják be az ízlelőbimbóinkban, mint a cukor vagy más természetes édesítők, mint például a méz.

Az élelmiszeripar számára a mesterséges édesítőszerek a profit egy részét biztosítják, mivel minimális mennyiséget kell belőlük felhasználni az édesség eléréséhez.

Látszólag a mesterséges édesítőszerek mindenki számára előnnyel kecsegtetnek, de vajon tényleg többet ad, mint amennyit elvesz? Írásunkban a mesterséges édesítőszerek káros hatásairól olvashatsz.

A leggyakrabban használt mesterséges édesítőszerek:

  • aszpartám
  • szukralóz
  • szacharin
  • neotám
  • aceszulfát-K
  • ciklamát

4 ok, hogy kerüld a mesterséges édesítőszereket

1# Befolyásolják az agyműködést

Egyes kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek átjutnak a vér-agy gáton (ami megakadályozza, hogy káros anyagok kerüljenek a központi idegrendszerbe), és megzavarják a hippokampusz működését. Ez a gyakorlatban zavart okoz az étvágy érzékelésében: konkrétan éhséget okoz.

2# Túlevést okozhatnak

A fentiek tudatában már biztosan sejted, mi következik. Bár a mesterséges édesítőszerek segítenek csökkenteni a kalóriabevitelt, ennek az ellenkezője is igaz lehet. A kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek a cukorhoz hasonlóan beindítják az édes íz érzékelőinket, és ugyanúgy megemelik az inzulinszintet, mintha cukrot fogyasztanánk.

Ennek következtében gyakrabban törhet ránk az édességroham, többet ehetünk, ami egy idő után úszógumi formájában meg is jelenhet a derekunk körül.

3# Megzavarhatják az emésztőrendszert

Egy másik tanulmány érdekes következtetésre jutott az aceszulfát-K fogyasztásával kapcsolatosan. A kutatás azt sugallja, hogy ez a mesterséges édesítő gyakran IBS-hez (áteresztő bélszindrómához) vezethet, különösen férfiaknál. Ez puffadást, hasfájást, tápanyag-felszívódási problémákat és egyéb krónikus gyulladásos tüneteket okozhat.

4# Inzulinrezisztenciát okozhatnak

Valószínűleg a "köszönöm, nem kérek" listába teszed a mesterséges édesítőket akkor is, ha megtudod, hogy káros hatással van a bélflórára. Túlzott fogyasztásuk ugyanis metabolikus szindrómához vezet (több, egymással összefüggő anyagcserezavar fennállását jelenti), ami feltételezhetően az inzulin hormonra való csökkenő válaszképességre vezethető vissza (inzulinrezisztencia).

Az inzulinrezisztencia pedig a visszafordíthatatlan II-es típusú cukorbetegség előszobája, ami számos más betegség kialakulásához vezethet.

A mesterséges édesítőszerek nem szívódnak fel, így egy ideig csak "ülnek" a belekben, amiket előszeretettel fogyasztanak a káros baktériumok, miközben a jó baktériumok csökkennek.

A cukormentes élelmiszerek piaca azonban a fogyasztói igények alapján folyamatosan nő, amit az ipar így vagy úgy, de maximálisan kiszolgál.

Felelős élelmiszeripari gyártó cégként az üzemünkben készülő Gelatiamo Single Zero cukormentes jégkrémjeink édes ízéhez ezért mi kizárólag természetes édesítőszereket (eritrit, xilit, stevia) használunk fel, hogy aggodalommentes legyen a hűsítő nyalakodás.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211