Mikor, ha nem most? – hozzáférés a cukorbetegség ellátásához - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
Hozzáférés a cukorbetegség ellátásához
Hozzáférés a cukorbetegség ellátásához

Mikor, ha nem most? – hozzáférés a cukorbetegség ellátásához

Tudtad?

 • a világon minden 11. felnőtt cukorbeteg
 • sokan diagnózis nélkül élik le az életüket II-es típusú diabétesszel
 • minden 6. újszülött érintett a terhességi diabétesszel
 • a diabéteszesek háromnegyede a munkaképes korosztályból kerül ki

November 14. a cukorbetegség világnapja

A Diabétesz Világnapja egy olyan globális alkalom, amikor a cukorbetegek, az egészségügyi szakemberek, a média, a lakosság, a speciális ellátók és a kormányzati szervezetek összefognak, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegségre és annak következményeire.

Mikor, ha nem most?

A 2021–2023-as időszak diabétesz világnap témája: hozzáférés a cukorbetegség ellátásához.

Hogy miért csatlakozz te is a mozgalomhoz?

Nézz körbe a családodba vagy az ismerősi körödbe és tudd meg, kiket érint a betegség!

Szinte biztos, hogy lesz legalább egy olyan ember körülötted, aki cukorbeteg, aki inzulinrezisztenciás (ez a cukorbetegség előkapuja), aki a terhessége alatt volt diabéteszes.

Lehet, hogy éppen Téged érint a probléma és fontosnak érzed, hogy Te és a hozzád hasonló problémákkal élők nagyobb figyelmet kapjanak egy jobb és egészségesebb élet reményében.

A statisztikák ijesztők, ezért mindenkinek kulcsfontosságú szerepe lehet abban, hogy valamilyen módon szerepet vállaljon a problémára való felhívásban.

Hogyan tudsz kapcsolódni a programhoz?

 1. Készíts online petíciót vagy írd alá a már meglévőket, amik a cukorbetegség ellátásához való jobb hozzáférést kezdeményezik.
 2. Vedd fel helyi vagy országos döntéshozókkal a kapcsolatot, és kezdeményezd, hogy olyan döntések szülessenek, amik támogatják a diabéteszesek jobb ellátását és a cukorbetegség korai kiszűrését.
 3. Szervezz eseményeket! Az óvodákban vagy az iskolákban kezdeményezheted olyan előadások megtartását, amik a cukorbetegségre és annak szövődményeire hívják fel a figyelmet. Tudva, hogy a II-es típusú cukorbetegség később alakul ki, és okai között számottevő szerepet játszik az egészségtelen életmód, ez a korai felvilágosítás a későbbi a fiatal nemzedék későbbi életminőségére lehet nagy hatással. Hasznosak lehetnek az oktatófilmek lejátszásai, a különféle sportesemények vagy az egészségesebb cukormentes kóstolók, amiken keresztül a fiatalabbak időben megértik az egészségük védelmének fontosságát.
 4. Ha a lakóhelyeden diabéteszes sétát vagy sporteseményt tartanak, vegyél részt rajta. Öltözz kékbe – mert ez a diabétesz színe -, készíts magadról egy szelfit és töltsd fel a közösségi oldalaidra egy figyelemfelkeltő felhívással.
 5. Ha megteheted, a diabétesz világnapján vagy akár már azt megelőzően is, világítsd ki kékre az irodátokat, az otthonotokat, vagy csak az ablakodat. Ha erre nincs módod, öltözz egyszerűen kékbe.
 6. Szervezzetek a munkahelyeden olyan eseményeket, amik a cukorbetegségre hívják fel a figyelmet. Menjetek el közösen sportolni, látogassatok meg egy cukormentes cukrászdát, vagy menjetek el egy olyan főző tanfolyamra csapatépítés néven, ahol a cukormentes ételkészítés rejtelmeibe mélyedhettek el.
 7. Ha cukormentesen étkezel magad vagy egy családtagod miatti szolidaritásból, fotózd le az ételed, írd le a receptjét, és posztold ki a közösségi oldalaidra.

A Diabétesz Világnapján a Nemzetközi Diabétesz Szövetség felszólítja a nemzeti kormányokat, hogy:

 • Biztosítsák a lehető legjobb ellátást a cukorbetegek számára, biztosítva a folyamatos és megfizethető hozzáférést a WHO alapvető gyógyszerek mintalistáján szereplő összes, a cukorbetegséghez nélkülözhetetlen gyógyszerhez (különösen az inzulinhoz) és a kapcsolódó eszközökhöz.
 • Dolgozzanak ki a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének javítására való akcióterveket és szakpolitikákat, különösen a fiatalok körében.
 • Fordítsanak nagyobb figyelmet és több időt az időben való diagnózisokra és a cukorbetegséggel járó szövődmények megelőzésre.
 • Az érintett cukorbetegek érdemi bevonásával hozzanak létre és hajtsanak végre a diabéteszesek állapotának javítását szolgáló mechanizmusokat.

5 ok, hogy miért támogasd a kampányt

 1. A cukorbetegek száma világszerte 2000 óta megháromszorozódott és elérte a 460 milliót. Fele nem diagnosztizált.
 2. 4 cukorbetegből 3 alacsony és közepes jövedelmű országokban él.
 3. Több mint 70 millió cukorbetegnek van szüksége inzulinra állapota kezelésére.
 4. Több mint 370 millió felnőtt van kitéve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.
 5. Évente több mint 4 millió haláleset tulajdonítható a cukorbetegségnek.

Forrás: https://worlddiabetesday.org/

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211