Milyen a jó fagylalt? – objektív szemmel - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
Milyen a jó fagylalt
Milyen a jó fagylalt

Milyen a jó fagylalt? – objektív szemmel

Milyen a jó fagylalt? Természetesen mindenkinek más az ízlése, de vannak olyan objektív szempontok, amik alapján azt mondhatjuk egy fagyira, hogy na ez igazán jó.

A napokban egy online magazin publikált egy kutatást, amiben a 30 legjobb balatoni fagylaltozót mutatták be a jeges édesség hódolóinak. A Gelatiamo Perfetto fagylaltjainkat értékesítő Zamárdi Felsőn található Tópart Fagyizó, több kézműves fagyizót megelőzve a 11. helyen szerepel ezen a listán.

Felbuzdultunk a nagy örömhíren, és összefoglaltuk, milyen objektív szempontok alapján lehet egy fagylaltot értékelni. Olvass tovább, és tudd meg, mire figyelj, ha jó fagyit szeretnél enni!

Mint minden étel esetében, sokan hajlamosak vagyunk azokat kedvelni, amiken felnőttünk. Az amerikaiak például a krémesebb, édesebb és lágyabb fagylaltokat kedvelik.

A franciák a tömörebb és kevésbé édes fagyikért rajonganak, az olaszok a tejes és tejszínes, soványabb gombócokra szavaznak, az arab világban pedig oda vannak a nyúlós textúrájú jeges nyalánkságért a Dondurmaért.

Bár abban megegyezhetünk, hogy az ízlésről nem szabad vitatkozni – kinek a pap, kinek a papné -, de abban egyetérthetünk, hogy léteznek olyan paraméterek, amikkel meghatározhatók még egy fagylalt minőségi követelményei is. Nézzük, mik is ezek!

A jó fagylalt íze, aromája

Talán hallottál már arról, hogy egy fagylaltmárka általános minősége megítélhető a vanília ízű fagylaltja megkóstolásával. A vanília egyszerű és tiszta. Egy gombóc vaníliának jellegzetes, de finom ízűnek kell lennie, ami lehetővé teszi a fagylalt textúrájának megízlelését anélkül, hogy más minőségi mutatókat elfedne.

Ha a vanília nyer, akkor valószínű, hogy a többi íz is tetszetős lesz.

A jó fagylalt megjelenése

A fagylaltnak mindig frissen kell kinéznie a tégelyekben. A fagylaltos tartályok szélére fagyott jégkristályok arra utalnak, hogy a fagylalt egyszer már biztosan megolvadt, újra fagyott, tehát régi.

Sokan csak annyi fagylaltot töltenek egy tégelybe, amiről azt feltételezik, el is fogy aznap, vagy kipótolják a korábban megmaradtat, így a teli fagyis tégely nem jelent egyet a frissességgel.

A Gelatiamo All’ Italiano és Perfetto fagylaltokat két méretben szállítjuk partnereinknek, hogy az általános fogyásnak megfelelően mindig friss fagylaltot tudjanak a hűtőpultokba helyezni.

A jó fagylalt hőmérséklet

Bár sok ínyenc szereti, ha a fagylaltot lágy állagúra temperálják az ízek kiemelése végett, a jó fagylalt megfelelő hőmérsékleten mutat jól a kínáló tégelyekben, és így adagolható kényelmesen és látványosan.

A nem megfelelő hőmérséklet ráadásul gyors minőségi romlást is okozhat. Hidd el, minden szempontból jobb, ha bele tudsz harapni a kedvenc gombócodba.

A jó fagylalt színe

A vaníliafagyi színe például a halvány vajas sárgától (pudinglappal készült, gyakran francia stílusú) az elefántcsontfehérjéig (vagy philadelphiai stílusú, tojás nélkül) terjedhet, de mindig egységesnek kell lennie.

Legyen benne látható a vanília mag, de persze ez a tény még nem jelent egyet a jobb minőséggel. Bár a vanília (és minden más íz) mesterségesen is ízesíthető, az igazán jó fagyiban valódi vanília magját keverik bele.

A jó fagylalt íze

Maradjunk még mindig a vaníliánál. Mivel megolvad a nyelveden, tiszta ízűnek és enyhén fás aromájúnak kell lennie. Ha ónos (fémes) ízt tapasztalsz, az annak a jele, hogy mesterséges aromával készítették. A tahiti vanília cseresznyeszerű, a madagaszkári lágyabb és édesebb, de csak az igazán értő orr tudja megállapítani, hogy milyen vaníliával ízesítették a gyanútlan tesztalanyt.

A jó fagylalt textúrája

A jó fagylalt levegős, különben kemény lenne, mint a kő. De annyira nem lehet felhőszerű sem, hogy szinte átlássunk rajta. Amikor belekanalaznak egy tégely fagyiba, érezni kell egy kis ellenállást, és a kész gombóc felülete sima.

Ezek tehát a legfontosabb objektív szempontok, amik alapján már a fagylaltos pult előtt láthatod, hogy érdemes-e onnan nyalakodni. Ha a látvány megnyerő, a többi a te ízléseden múlik.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211