Poliolok – előnyök az édességen túl - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek

Poliolok – előnyök az édességen túl

A súlycsökkentő és az alacsonyabb kalóriatartalmú termékek egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. Az egyik kulcsfontosságú összetevő, amitől nagyobb az energiaértéke egy élelmiszernek, a cukor.

Az az édes élvezet, ami az elmúlt évtizedekben fekete listára került, mivel direkt és rejtett módon sokszorosát fogyassza belőle az átlagember.

Ennek eredménye a szénhidrátok utáni sóvárgás, a túlevés, a nem kívánt kilók felszedése és az ezzel járó betegségek kialakulásának nagyobb kockázata.

A cukrot már hosszú ideje próbálja kalóriamentes vagy csökkentett energiatartalmú alternatívákra cserélni az élelmiszeripar.

Míg korábban a fogyasztók megelégedtek a szintetikus vagy más néven mesterséges cukorpótlókkal is, ezekről kiderült, hogy túlzott mértékben fogyasztva számtalan negatív hatást gyakorolnak a szervezetükre, és meglepő módon még hizlalhatnak is. A mesterséges édesítők hatásairól egy korábbi cikkünkben írtunk már, most a poliolokat, azaz a cukoralkoholokat járjuk körbe.

Olvass tovább, és tudd meg, miért jobb választás, ha egy termék összetevői között poliolokat (eritrit, xilit stb.) látsz.

Mik azok a poliolok (eritrit, xilit…)?

Ha ezeket a kifejezéseket látod, poliollal van dolgod:

  • Szorbit (E 420)
  • Mannit (E 421)
  • Izomalt (E 953)
  • Maltitok (E 965)
  • Laktit (E 966)
  • Xilit (E 967)
  • Eritrit (E 968)
  • (Poliglucitszirup - E 964)

Ahogy tehát már említettük, a poliolokat más néven cukoralkoholoknak nevezik, de semmi közük sincs sem a cukrokhoz, sem az alkoholhoz.

A poliolok kifejezés egy gyűjtőnév, amibe alacsony glikémiás indexű édesítők (cukorpótlók) tartoznak. A legtöbb poliolt cukrok és szirupok hidrogénezésével állítják elő, az eritritet erjesztéssel.

Szerkezetüket tekintve hasonlítanak a cukormolekulához, de a cukrokban található aldehidcsoportot hidroxilcsoport helyettesíti.

Egyetlen hidroxilcsoport helyettesítése elég ahhoz, hogy a poliolok megőrizzék a cukrok fizikai tulajdonságait, ezért is alkalmazzák őket a cukormentes vagy light élelmiszerekben.

A legtöbb poliol alacsony alacsony felszívódású, kivéve a maltitot, ami magasabb energiaértékű, és az eritritet, ami 0 kalóriás, és 0 glikémiás indexű.

Hogy miért fontos a felszívódás?

Minél lassabban szívódik fel egy élelmiszer, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezáltal kisebb inzulinválaszt ad a szervezetünk.

A cukoralkoholok egy része ráadásul emésztetlenül kiürül a testünkből, azaz nem épül be a szervezetünkbe.

Ilyen szempontból az eritrit egy szuper cukorpótlónak számít, mivel 0 kalóriás, és egy grammját sem hasznosítja a szervezetünk.

A poliolok felhasználási területei

A poliolokat az élelmiszeriparban ömlesztett cukorpótlóként hasznosítják, mivel térfogatukat tekintve egy az egyben helyettesíthetők a cukorral. Szükség esetén adhatnak hozzájuk csekély mennyiségű nagy intenzitású édesítőszert az édesség fokozása céljából.

Poliolokat rengeteg élelmiszer édesítésére használják már napjainkban, ilyenek például a:

  • cukorkák
  • rágógumi
  • gyümölcspürék
  • pékáruk
  • italok
  • joghurtok
  • asztali édesítők
  • ’cukormáz’
  • fagylaltok, jégkrémek

Bizonyos betegségek miatt a poliolokat nem csak ételekhez adják előszeretettel. Kaphatók már poliollal édesített fogkrémek, szájöblítők és gyógyszerek is, például köhögés elleni szirupok.

Poliolok és az emésztés

A poliolokat másképp metabolizálja a szervezet, de a poliolok között is vannak különbségek. Egyedülálló molekulaszerkezetük miatt a szervezetünk a poliolokat – az eritrit kivételével – csak részben hasznosítja.

A felszívódó poliolok egy része hasznosul (pl. xilit 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz csak a cukornál) vagy a kiürülnek a vizelettel.

A felszívódó poliolokat a vastagbél baktériumai rövid láncú zsírsavakká és gázokká alakítják, amik túlzott mértékű fogyasztás mellett puffadást okozhatnak.

Az eritrit ez alól is kivétel, mert nem okoz kellemetlen komfortérzetet a fogyasztása.

A poliolok egészségügyi előnyei

  • alacsonyabb vagy zéró (eritrit) kalóriatartalom (kiváló alternatíva a fogyókúrázóknak)
  • nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést
  • alacsonyabb a glikémiás indexük (cukorbetegek is fogyaszthatják)
  • nem okoznak fogszuvasodást

Az egészségügyi pozitívumok mellett a poliolok számos más előnyt biztosítanak az élelmiszereknek beleértve a különféle érzékszervi tulajdonságokat, mint az íz, a stabilitás, a nedvességszabályozás vagy az eltarthatóság.

A Gelatiamo Single Zero laktóz- és cukormentes jégkrémjeinkben a tökéletes könnyed és habos állag érdekében eritritet és xilitet használunk fel, amit a természetes stevia édesítőerejével teszünk édes és egészséges élménnyé.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211