Poliolok – előnyök az édességen túl
2022.05.08.
A súlycsökkentő és az alacsonyabb kalóriatartalmú termékek egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. Az egyik kulcsfontosságú összetevő, amitől nagyobb az energiaértéke egy élelmiszernek, a cukor.
Az az édes élvezet, ami az elmúlt évtizedekben fekete listára került, mivel direkt és rejtett módon sokszorosát fogyassza belőle az átlagember.
Ennek eredménye a szénhidrátok utáni sóvárgás, a túlevés, a nem kívánt kilók felszedése és az ezzel járó betegségek kialakulásának nagyobb kockázata.
A cukrot már hosszú ideje próbálja kalóriamentes vagy csökkentett energiatartalmú alternatívákra cserélni az élelmiszeripar.
Míg korábban a fogyasztók megelégedtek a szintetikus vagy más néven mesterséges cukorpótlókkal is, ezekről kiderült, hogy túlzott mértékben fogyasztva számtalan negatív hatást gyakorolnak a szervezetükre, és meglepő módon még hizlalhatnak is. A mesterséges édesítők hatásairól egy korábbi cikkünkben írtunk már, most a poliolokat, azaz a cukoralkoholokat járjuk körbe.
Olvass tovább, és tudd meg, miért jobb választás, ha egy termék összetevői között poliolokat (eritrit, xilit stb.) látsz.
Mik azok a poliolok (eritrit, xilit…)?
Ha ezeket a kifejezéseket látod, poliollal van dolgod:
- Szorbit (E 420)
- Mannit (E 421)
- Izomalt (E 953)
- Maltitok (E 965)
- Laktit (E 966)
- Xilit (E 967)
- Eritrit (E 968)
- (Poliglucitszirup - E 964)
Ahogy tehát már említettük, a poliolokat más néven cukoralkoholoknak nevezik, de semmi közük sincs sem a cukrokhoz, sem az alkoholhoz.
A poliolok kifejezés egy gyűjtőnév, amibe alacsony glikémiás indexű édesítők (cukorpótlók) tartoznak. A legtöbb poliolt cukrok és szirupok hidrogénezésével állítják elő, az eritritet erjesztéssel.
Szerkezetüket tekintve hasonlítanak a cukormolekulához, de a cukrokban található aldehidcsoportot hidroxilcsoport helyettesíti.
Egyetlen hidroxilcsoport helyettesítése elég ahhoz, hogy a poliolok megőrizzék a cukrok fizikai tulajdonságait, ezért is alkalmazzák őket a cukormentes vagy light élelmiszerekben.
A legtöbb poliol alacsony alacsony felszívódású, kivéve a maltitot, ami magasabb energiaértékű, és az eritritet, ami 0 kalóriás, és 0 glikémiás indexű.
Hogy miért fontos a felszívódás?
Minél lassabban szívódik fel egy élelmiszer, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezáltal kisebb inzulinválaszt ad a szervezetünk.
A cukoralkoholok egy része ráadásul emésztetlenül kiürül a testünkből, azaz nem épül be a szervezetünkbe.
Ilyen szempontból az eritrit egy szuper cukorpótlónak számít, mivel 0 kalóriás, és egy grammját sem hasznosítja a szervezetünk.
A poliolok felhasználási területei
A poliolokat az élelmiszeriparban ömlesztett cukorpótlóként hasznosítják, mivel térfogatukat tekintve egy az egyben helyettesíthetők a cukorral. Szükség esetén adhatnak hozzájuk csekély mennyiségű nagy intenzitású édesítőszert az édesség fokozása céljából.
Poliolokat rengeteg élelmiszer édesítésére használják már napjainkban, ilyenek például a:
- cukorkák
- rágógumi
- gyümölcspürék
- pékáruk
- italok
- joghurtok
- asztali édesítők
- ’cukormáz’
- fagylaltok, jégkrémek
Bizonyos betegségek miatt a poliolokat nem csak ételekhez adják előszeretettel. Kaphatók már poliollal édesített fogkrémek, szájöblítők és gyógyszerek is, például köhögés elleni szirupok.
Poliolok és az emésztés
A poliolokat másképp metabolizálja a szervezet, de a poliolok között is vannak különbségek. Egyedülálló molekulaszerkezetük miatt a szervezetünk a poliolokat – az eritrit kivételével – csak részben hasznosítja.
A felszívódó poliolok egy része hasznosul (pl. xilit 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz csak a cukornál) vagy a kiürülnek a vizelettel.
A felszívódó poliolokat a vastagbél baktériumai rövid láncú zsírsavakká és gázokká alakítják, amik túlzott mértékű fogyasztás mellett puffadást okozhatnak.
Az eritrit ez alól is kivétel, mert nem okoz kellemetlen komfortérzetet a fogyasztása.
A poliolok egészségügyi előnyei
- alacsonyabb vagy zéró (eritrit) kalóriatartalom (kiváló alternatíva a fogyókúrázóknak)
- nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést
- alacsonyabb a glikémiás indexük (cukorbetegek is fogyaszthatják)
- nem okoznak fogszuvasodást
Az egészségügyi pozitívumok mellett a poliolok számos más előnyt biztosítanak az élelmiszereknek beleértve a különféle érzékszervi tulajdonságokat, mint az íz, a stabilitás, a nedvességszabályozás vagy az eltarthatóság.
A Gelatiamo Single Zero laktóz- és cukormentes jégkrémjeinkben a tökéletes könnyed és habos állag érdekében eritritet és xilitet használunk fel, amit a természetes stevia édesítőerejével teszünk édes és egészséges élménnyé.