Profiterol – az olasz desszertkülönlegesség - Gelatiamo Olasz Fagylaltkülönlegességek
Gelatiamo Profiterol
Gelatiamo Profiterol

Profiterol – az olasz desszertkülönlegesség

Az olasz desszert különlegesség, a profiterol alapja az égetett tészta. Az apró és gondosan előkészített tésztagömböcskék egy kis varázslattal légiesen könnyű, üreges és ropogós gömbökké alakulnak a sütőben, ha a kisujjadban van az égetett tészta készítésének praktikája. Ez a tészta az alapja az olasz profiterolnak, a francia choux-nak, a nálunk ismert képviselőfánknak és a spanyol churrosnak is.

Ebben az írásunkban fellebbentjük a fátylat a profiterol eredetéről, megtudod, milyen buktatókkal jár az elkészítése, és mit tehetsz, hogy tökéletes desszertet tálalj mindig az asztalra.

A profiterol története

Bár a profiterolt a történelem összekapcsolta Franciaországgal, az eredeti recept valójában egy itáliai séf névéhez köthető. Panterelli Medici Katalin szolgálatában állt, és amikor Katalin a francia királyi udvarba érkezett, hogy Valois Henrik felesége legyen, magával vitte a saját szakácsait is. Ezek az olasz mesterek számos különlegességet osztottak meg a francia szakácsokkal, és nagymértékben hozzájárultak a híres francia cukrászat megteremtéséhez.

Az itáliai cukrászok már a francia királyi udvarban fejlesztették ki az égetett tésztát, amit számos formában használtak fel. A 18. század közepe táján a francia cukrászmester, Avice tökéletesítette a tésztát és megalkotta a ma ismert kerek formáját. Franciául choux-nak nevezték el, ami a káposzta alakjára utal. Később Marie-Antoine Carême francia séf ötlete volt, hogy a tésztát krémmel töltsék meg. A profiterol így érte el jelenlegi formáját.

A profiterol nevű desszert név először az 1600-as években tűnt fel francia közvetítéssel. A profit franciául nyereséget jelen, a profiterolt pedig nevéhez hűen apró jutalomfalatként kínálták.

Pofiterol készítése: minden lépésében elrontható

Ha te is nagy rajongója vagy az olasz desszerteknek, akkor minden bizonnyal ettél már profiterolt, és talán már gondolkodtál az elkészítésén is. A legtöbb receptből olyan magabiztosság árad, ami könnyen rád ragadhat, de ne vedd félvállról a profiterolt.

Akik szerint könnyű elkészíteni, azok minden bizonnyal cukrászok, vagy ezerszer sütötték, és benne van a kisujjukban minden praktika.

A valóságban ez egy olyan sütemény, amit bármelyik pillanatban elronthatsz, és a végeredményen könnyen elsírhatod magad.

Már a tészta alapanyagainak megválasztása is sarkalatos pont. Víz, liszt, vaj, tojás, só. Ennyi.  Nem mindegy, miből mennyit használunk fel, és milyen sorrendben adjuk hozzá az égetett tészta alaphoz. Könnyű elrontani a tésztát a tojások mennyiségével és hozzáadásuk sorrendjével. A tojások nem egyforma méretűek, ha nem figyelsz, könnyen elhígítod a masszát, amiből soha nem lesz légies fánk. A massza porciózása, majd kétütemű sütése is gondos odafigyelést igényel. Arról már nem is beszélve, hogy ahány ház, annyi sütő, és mint tudjuk, nincs kettő, ami egyformán sütne. Így a háziasszonyok gyakran bajba kerülnek a sütési időkkel és hőfokokkal is, ami a profiterolnál végzetes lehet.

Végül, de nem utolsó sorban a töltelék és az öntet ideális esetben nem áztathatja el a ropogós tésztát, így ennek az aránynak a megtalálása szinte már felér egy bűvészmutatvánnyal.

Így lepd meg szeretteid tökéletes profiterollal

Valószínűleg nem lepünk meg azzal, hogy a mélyfagyasztott élelmiszerek mekkora kényelemmel ajándékoznak meg a konyhában. Biztosan vettél már télen fagyasztott borsót, spenótot, jégkrémet, és talán már szemeztél a gyorsfagyasztott süteményekkel is.

Gelatiamo Dolci Italiani Profiterolok 5 ízben, tálcás kiszerelésben kerülnek értékesítésre. A sokkolásnak köszönhetően pillanatok alatt megfagy, majd a csomagoláson lévő utasítások szerint felengedett sütemény megszólalásig olyan, mintha frissen készítenéd el. A tészta úgy roppan a szádban, mintha éppen akkor töltötted volna meg.

Minden egyes Profiterol tálca 12 gombócnyi csemegét rejt, amiket könnyen adagolhatsz. Ha csak 2-3 fánkkal szeretnéd megajándékozni magad, kiszeded, a maradékot pedig visszahelyezed a fagyasztószekrényedbe.

A profiterol fogyasztásához nem kell különösebb alkalom. Megjutalmazhatod vele magad egy hosszú és fáradalmas nap után, de ugyan úgy az asztal fénypontja lehet egy családi vagy baráti összejövetel alkalmával is. Kóstolj bele Olaszország mesés ízeibe, és kényeztesd magad profiterollal, amikor csak megkívánod.

ITT KERESD TERMÉKEINKET!

Családi kiszerelésű jégkrémjeinket keresd országosan a Spar, az Auchan és a Tesco üzleteiben. Az online vásárlók pedig a Kifli.hu-n és a GRoby-n és az Auchan oldalán meg tudják rendelni kedvenceiket.


.

LEGFRISSEBB CIKKEK

Ragonese Kft.

Telefon: +36 29 572 720

E-mail: info@gelatiamo.hu

H-2367 Újhartyán M5 Ipari Park hrsz. 1211